Skip to content
Geld

Zorgpremies omhoog in 2018

Drie van de vier grootste zorgverzekeraars van het land – Zilveren Kruis Achmea, VGZ en CZ – verhogen volgend jaar de zorgpremie. Het gaat om stijgingen van 2 tot 3,40 euro per maand. Dat betekent dat verzekerden op jaarbasis 24 tot 41 euro meer kwijt zijn dan nu. Alleen verzekeraar Menzis houdt de premie voor de basisverzekering volgend jaar gelijk.

De premies stijgen minder hard dan vorig jaar. Ook blijft het eigen risico in 2018 stabiel op 385 euro per jaar.  Daarnaast houden bijvoorbeeld verzekeraar Menzis en VGZ de premies voor aanvullende verzekeringen gelijk. “Een trendbreuk”, zegt een woordvoerder van VGZ. De premies liepen de laatste jaren steeds verder op. “VGZ wil zich richten op mensen die veel zorg nodig hebben. We geloven dat we juist voor deze groep een verschil kunnen maken via de aanvullende verzekeringen.” Zilveren Kruis Achmea en CZ kiezen ervoor de premies van aanvullende verzekeringen komend jaar iets te verhogen.

Reserves
De grote verzekeraars gebruiken de financiële reserves die zij hebben om de premie te beteugelen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ging eerder dit jaar nog uit van een premiestijging van zes euro per maand voor de basisverzekering, vanwege de oplopende zorgkosten. Door die te hoge inschatting krijgen zorgverzekeraars in 2018 een relatief grote bijdrage van werkgevers van verzekerden. Wim van der Meeren, directeur van CZ, waarschuwt dat dat in 2019 niet het geval is, waardoor de premies harder omhoog gaan. “Voor 2019 verwacht ik helaas een veel grotere stijging, het dubbele”, aldus Van der Meeren. In het geval van CZ zou dat een stijging van 6 procent betekenen, in plaats van de huidige 3 procent.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief