Skip to content
Computer Met Man

Zorg voor betere ondersteuning voor afgestudeerde jongeren met een beperking

Ieder(in) en Stichting Studeren en Werken Op Maat (SWOM) hebben de commissie van OCW in de Tweede Kamer gevraagd om niet alleen aandacht te besteden aan studeren voor mensen met een handicap. Er is ook steun nodig bij de stap naar de arbeidsmarkt.

Studenten met een beperking hebben moeite met de overgang van het hoger onderwijs en mbo naar de arbeidsmarkt. Dit blijkt uit onderzoek dat in 2016 werd gedaan. Tijdens de opleiding is het vinden van een stageplaats en het volbrengen van stages al extra lastig. En daarna ondervinden ze ook meer dan gemiddeld problemen bij het vinden van een eerste baan. Ze beginnen met een achterstand op de arbeidsmarkt ten opzichte van hun leeftijdgenoten zonder beperking.

Vraag om betere ondersteuning.
Jongeren die het mbo of hoger onderwijs hebben afgerond, vallen vaak buiten het doelgroepenregister. Hierdoor zijn ze  veel minder of niet in beeld als het gaat om ondersteuning. Ook het beleid in het kader van de banenafspraken richt zich niet op deze doelgroep. Omdat zij een opleiding hebben, wordt verondersteld dat zij makkelijk aan het werk komen en daar geen ondersteuning bij nodig hebben. Deze veronderstelling is onjuist blijkt uit de onderzoeken.

Doelgroepenregister
Het is juist hard nodig dat ook voor deze jongeren ondersteuning beschikbaar komt. Hierbij is het belangrijk dat ook deze doelgroep gebruik kan maken van de faciliteiten vanuit het doelgroepenregister, waaronder de no-riskpolis. Tevens zou bij een beoordeling arbeidsvermogen rekening gehouden moeten worden met de hulpvragen die deze doelgroep (o.a. jongeren met een GGZ achtergrond) heeft als het gaat om het vinden van een (eerste) baan.

Betere afstemming wet- en regelgeving.
De wet- en regelgeving voor jongeren met een beperking sluit momenteel niet goed op elkaar aan. Logischerwijs richt OCW zich op onderwijs en SZW op alles wat met werk te maken heeft. Hierdoor is er echter geen aandacht voor de aansluiting tussen studie en werk, terwijl het juist voor jongeren met een beperking extra belangrijk is om een goede start te kunnen maken. Ieder(in) en SWOM hebben gevraagd om meer te gaan samen werken met SZW en zo de wet- en regelgeving beter op elkaar aan te laten sluiten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief