Skip to content
Pil

Zonder schriftelijke verklaring geen medecijnen voor anderen meer meekrijgen

De apotheken die onder de vlag van koepel Benu varen, vragen voortaan een schriftelijke toestemmingsverklaring als iemand medicijnen ophaalt voor een ander. Zowel de ophaler als de cliënt moeten een getekende verklaring overleggen met alle persoonsgegevens, inclusief burgerservicenummer. De ophaler moet zich bovendien kunnen identificeren.

Benu loopt hiermee vooruit op de andere apotheken in Nederland. Apotheker Willem van der Spijker, van een van de 360 Benu-apotheken zegt hierover: ,,Ik ben er ook niet gelukkig mee, maar het moet vanwege de privacywetgeving”. Hij erkent
dat de maatregel voor cliënten en afhalers lastig kan zijn. ,,Het is heel omslachtig. Maar we moeten de patiënt kunnen identificeren.” Dat geldt ook voor de afhaler: die moet behalve de verklaring aan de balie ook een identiteitsbewijs kunnen tonen. Afhaler en cliënt kunnen ervoor kiezen om de verklaring voor onbepaalde tijd geldig te verklaren. De apotheker kan dat in zijn databank opnemen.

Meer dan doorgeven doosje
De koepel van apothekers KNMP zegt dat de Benu-leden weliswaar met deze maatregel vooruitlopen, maar dat alle apothekers uiteindelijk wel aan de privacywet moeten voldoen.
Dat mensen voor anderen medicijnen ophalen gebeurt heel vaak, zegt de KNMP-woordvoerster. De apotheker moet dan zeker weten wie de afhaler en de cliënt is en of de afhaler daadwerkelijk is gemachtigd om medicijnen mee te nemen.  ,,Het verstrekken van medicatie is ook wel meer dan het overhandigen van een doosje. Daar hoort ook uitleg en voorlichting bij.”

Thuis brengen
Zij wijst erop dat veel apothekers indien gewenst medicijnen thuis laten bezorgen als extra service. Ook hebben sommige apothekers tegenwoordig een afhaal-kluis waar dag en nacht medicijnen uit gehaald kunnen worden. De kluis gaat open het intoetsen van een code die per email naar de cliënt wordt verzonden als de medicijnen klaarliggen. Voor deze service moet een cliënt zich wel vooraf eenmalig aanmelden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief