De Leistraat in de wijk Zandberg West heeft er veertien bewoners bij. Het ouderinitiatief van Stichting Wierde voor een woonzorgcomplex voor hun kinderen met verhoogde kans op psychoses, is af.
Het woonzorgcomplex van Stichting Wierde bestaat uit veertien zelfstandige woningen, een gemeenschappelijke eet- en zitkamer en een binnentuin. Iedere bewoner heeft een persoonlijke begeleider die ondersteunt waar nodig is. Samen wordt een zorgplan opgesteld met doelen en behoeften.
Initiatief ouders
Zeven jaar geleden zijn de ouders de stichting gestart met het oog op de toekomst. De inrichting van de gemeenschappelijk ruimte en de tuin wordt door Stichting Wierde en ASVZ, de zorgverlener, gezamenlijk gedaan. Jason Luscombe is teamleider zorg in het wooncomplex. Naar eigen zeggen heeft hij zo’n woonvorm nog nooit gezien. “Het is uniek. Alle bewoners hebben hetzelfde ziektebeeld en herkennen dat ook bij elkaar. Ze kunnen hier langdurig blijven wonen. Dat geeft hen rust.” Het ziektebeeld laat zien dat het aangaan van vriendschappen lastig is. Toch ziet Luscombe dat er contacten worden opgebouwd. “Een groepje wandelt op zondagochtend. Er willen steeds meer bewoners mee. Ook hebben we ideeën gehoord over een dartbord en filmavond. Dat gaan we bespreken.”
Heel belangrijk, dit wooninitiatief voor begeleid wonen voor kinderen met een psychose. Voor mijn neefje, de aan een schizo-affectieve aandoening lijdt, was wonen onder begeleiding een geslaagde opstap naar zelfstandig wonen. Met de juiste medicatie lukt dit heel goed. Hij heeft zelfs een baan gevonden.