Wijkteams leiden tot meer dure zorg. In gemeenten die wijkteams inzetten wordt vaker naar professionele, en dus duurdere zorg verwezen. Dit terwijl een wijkteams juist wordt ingezet om zorg dichter bij de cliënt te organiseren. Dit blijkt uit het boek van het Centraal Planbureau (CPB) ‘De wijkteambenadering nader bekeken. Het effect van de inzet van wijkteams op Wmo-zorggebruik’.
De CPB stelt wijkteams worden gezien als een instrument om via een gezamenlijke aanpak passende zorg te bieden. Soms door mantelzorg, soms door professionele voorzieningen. Wijkteams zouden moeten zorgen voor minder professionele zorg.
Niet kostenbesparend
Maar volgens de schrijvers pakt het beleid anders uitpakt dan gedacht. Een wijkteams is niet kostenbesparend. Het aantal doorverwijzingen naar professionele zorg is in de meeste gemeenten toegenomen. Vooral in gemeenten waar wijkteams (deels) bestaan uit zorgprofessionals in dienst van een zorgaanbieder, is er een stijging. In gemeenten zonder wijkteams zijn het doorgaans Wmo-consulenten van de gemeente die over zorgvragen gaan. Mogelijk houden zij meer rekening met de kosten voor de gemeente dan de zorgprofessionals.
Beter de weg kennen
Verder zeggen de CPB-onderzoekers dat zorgprofessionals beter de weg kennen. Daardoor zoeken ze mogelijk eerder hulp bij zorgprofessionals. Tot slot kan een professional van een aanbieder uit de uit de zorg ook een financieel motief hebben. “Zolang er in de zorg per uur of per cliënt vergoed betaald, verdient de moederorganisatie meer.
Verborgen problematiek
Het wijkteam is mogelijk ook beter in staat om verborgen problematiek boven water te krijgen. wat heel waardevol kan zijn.
Tegengaan
Voor gemeenten die de doorverwijzing naar professionele zorg willen tegengaan heeft het CPB-rapport tips. Een gemeente kan ervoor kiezen om alleen de zwaarste (meervoudige) hulpvragen door een wijkteam te laten oppakken. Alle andere hulpvragen kunnen door een Wmo-loket afgehandeld worden. Een andere mogelijkheid is om aanbieders geen rol te geven in het wijkteam. Ook kritisch kijken naar het indicatieproces kan helpen om het aantal doorverwijzingen te beperken.
Dit bericht heeft 0 reacties