Zorgverzekeraars mogen voorlopig niet in patiëntendossiers kijken als ze willen uitzoeken of er fraude is gepleegd. De wet die dat moet regelen komt niet door de Eerste Kamer. Het Kabinet moet er nog eens naar kijken.
Gisteravond werd er in de Eerste Kamer over de nieuwe wet gepraat. De wet is in 2016 goedgekeurd door de Tweede Kamer. Met de wet zou men beter kunnen zoeken naar fraude bij niet-gecontracteerde zorg. Dat is zorg door zorgaanbieders die geen contract hebben afgesloten met een verzekeraar. Die zorgaanbieders, of de patiënten, sturen dan de rekening na de behandeling naar de zorgverzekering. Die betaalt dan het voorgeschoten geld terug. Volgens minister Bruins van Medische Zorg kun je hiermee makkelijk frauderen. Ook zaten er veel onbedoelde fouten in de declaraties. Daardoor moest er 372 miljoen euro moest worden teruggevorderd.
Juiste tarief.
Bruins’ voorganger Schippers diende in 2014 het nieuwe wetsvoorstel in. De zorgaanbieders zouden dan verplicht worden, gegevens over de ziekte van de patient aan de medisch adviseur van de zorgverzekeraar te geven. Die kan dan controleren of de rekening goed is. De patient moet dan wel achteraf horen dat er in zijn dossier is gekeken.
Boos
Privacy-organisaties zijn daar boos over. Zij vinden dat er altijd eerst toestemming moet worden gevraagd aan de patiënt. Ook veel Eerste Kamerleden vinden dat. De gegevens worden wel bekeken door een arts , maar die werkt wel in opdracht van de verzekeraar. Dat is volgens de Eerste Kamerleden niet onafhankelijk genoeg. De minister merkte al in het depat dat de wet niet zou worden aangenomen. Daarom liet hij er niet over stemmen. HIj heeft beloofd dat hij met een nieuwe wet komt. Daarin zullen dan aanpassingen en aanvullingen staan opgeschreven, om zo de Eerste Kamer tegemoet te komen.
Dit bericht heeft 0 reacties