Skip to content
Van Ark

Wet moet werk vanuit uitkering makkelijker maken.

Als je gaat werken vanuit een uitkering, lukt dat niet altijd goed. Je moet dan weer terug kunnen naar je uitkering. Dat vindt staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze heeft aan de Tweede Kamer een brief gestuurd waarin ze vertelt hoe ze dit wil regelen.

Wajongers moeten altijd weer een uitkering kunnen krijgen als werken niet blijkt te lukken. En als je naar school gaat, moet je je uitkering kunnen houden. En als iemand met een WIA-uitkering aan het werk gaat, wordt hij straks vijf jaar lang niet herbeoordeeld. In de brief laat van Arkel weten dat hierover de komende maanden een wetsvoorstel komt.

Knelpunten
Het afgelopen jaar heeft Van Ark gepraat met mensen met een arbeidsbeperking. En ze ging praten met werkgevers, gemeenten en andere mensen die met dit onderwerp te maken hebben. Op die manier wilde  ze te weten komen wat er anders moet om ervoor te zorgen dat meer mensen met een handicap gaan werken. Ze hoorde dat mensen met een handicap niet wisten wat ze er financieel mee opschoten als ze gaan werken. Ook waren er vragen over passende werkplekken en de zekerheid dat de baan bleef bestaan. Bovendien was er niet altijd duidelijk hoe het zat met de ondersteuning van de werknemer.

Aansluiten
Het Kabinet gaat nu bekijken hoe zaken zo kunnen worden geregeld dat mensen minder toeslagen hoeven terug te betalen als ze gaan werken. Ook komen er rekenvoorbeelden waarin duidelijk wordt wat mensen er financieel op vooruit gaan als ze gaan werken. Tenslotte wodt onderzocht hoe de aansluiting tussen dagbesteding en beschut werken makkelijker wordt.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief