Skip to content
Sven Romkes

Werknemers met beperking: Je bent dom als je ze niet aanneemt.

De helft van de bedrijven is niet van plan om mensen met een beperking aan te nemen, blijkt uit onderzoek van het SCP. Maar de voordelen wegen met gemak op tegen de nadelen. ‘Je bent doms als je ze niet aanneemt.’ Aldus Sven Romkes van ABN Amro.

Romkes werkt bij ABN Amro op de afdeling diversiteit. Hij zit zelf in een rolstoel en is verantwoordelijk voor het aannemen van werknemers met een beperking. “Wij hebben hier het hele spectrum; mensen met met een lichamelijk beperking, een psychische stoornis, een verstandelijke beperking.”

Warm-welkom-medewerker
De meesten werken in reguliere functies voor hoogopgeleiden, bijvoorbeeld als financieel adviseur of hypotheekadviseur. Maar de bank heeft ook een functie bedacht: de warm-welkom-medewerker. “Die ontvangen klanten op onze kantoren, ze schenken koffie en helpen met eenvoudige dingen, zoals het vervangen van een kapotte pinpas.”  Eerst waren er drie in dienst, nu twintig en Romkes mikt op meer. “Want het is een doorslaand succes, ze doen het steengoed. Klanten worden er blij van, maar collega’s ook. En de werknemers zelf, natuurlijk.” Onlangs heeft de eerste een vast contract gekregen. “Die heeft een emotieregulatiestoornis en zei: ‘ik ben nog nooit zo blij geweest’, zonder enige emotie, maar zeer welgemeend. Dat is toch bijzonder.”

Verkoudheid en taaislijmziekte
Behalve de motivatie ziet Romkes nog een voordeel; het ziekteverzuim is lager op afdelingen waar mensen met een beperking werken. “Als je een verkoudheid voelt aankomen en je ziet je collega met taaislijmziekte die gewoon zit te werken, dan ga je niet ziek naar huis toch?”
Bij ABN Amro hebben zo’n 400 van de 16.000 werknemer een beperking. Voor sommige van die werknemers geldt dat hun beperking juist een voordeel is. “Wij hebben een hypotheekadviseur in dienst die gebarentaal spreekt”, vertelt Romkes. Dat is een groot succes, die zit helemaal volgeboekt. Doven en slechthorenden willen blijkbaar graag advies in hun eerste taal.”
Concluderend heeft Romkes een advies voor de bedrijven die huiverig zijn om mensen met een beperking aan te nemen: “Het levert zoveel op, je bent dom als je het niet doet.”

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief