Skip to content
Werken

Werkgever wil gehandicapt personeel ‘normaal betalen

Gehandicapten krijgen straks minder betaald, als het aan het kabinet ligt. Maar veel werkgevers zien die plannen niet zitten.

Het kabinet-Rutte III wil dat gehandicapten straks minder gaan verdienen, omdat bedrijven hen alleen nog maar hoeven te betalen voor hun productiviteit – die is vastgesteld door een onafhankelijke deskundige. Daarbovenop krijgen ze een aanvulling vanuit de bijstand. Het kabinet wil zo 500 miljoen euro besparen. Dat geld gaat dan naar ‘beschutte werkplekken’, voor gehandicapten die niet in een normaal bedrijf kunnen werken.

Administratieve rompslomp.
De kabinetsplannen zouden het simpeler en dus aantrekkelijker moeten maken voor werkgevers om een gehandicapte in dienst te nemen. Maar veel werkgevers die daar al ervaring mee hebben, zien de verandering helemaal niet zitten, blijkt deze dinsdag uit een enquête in opdracht van Cedris, de landelijke vereniging voor sociale werkgelegenheid. Zo’n 80 procent is tevreden met hoe het nu gaat. Ruim 70 procent noemt de plannen van het kabinet ‘onwenselijk’.

Niet normaal.
Veel werkgevers stellen: straks komt er veel administratieve rompslomp terecht bij de gehandicapten zelf. “Voor deze mensen is de stap naar werken al enorm.” Stelt een van hen „Als ze dan ook nog eens al het papierwerk moeten regelen, dan denk ik dat dat voor veel van hen niet goed gaat komen. Als wij bijvoorbeeld een loonsverhoging doorvoeren moeten zij dat zelf weer regelen met de gemeente. En de toeslagen van de Belastingdienst zijn daar ook weer mee verbonden.” Wie daarbij een fout maakt, loopt het risico dat de gemeente achteraf honderden euro’s terugvordert. Een van de belangrijkste argumenten die werkgevers in de enquête noemen: deze mensen worden straks niet meer als ‘normaal’ behandeld. Broersen: „Straks moet ik een volwassen man van 45 uitleggen waarom hij maar vijf euro per uur verdient.”

Ook gemeenten tegen.
Ook gemeenten, die de kabinetsplannen moeten uitvoeren, zijn tegen, zegt de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart (SP), voorzitter van de commissie Werk en Inkomen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. „Heel veel van de meest kwetsbare mensen op de arbeidsmarkt gaan erop achteruit. Wij zien niet hoe de ambitie om 500 miljoen euro te besparen anders gerealiseerd kan worden.”

Wel steun werkgeversverenigingen
De werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB-Nederland laten weten dat ze de kabinetsplannen blijven steunen. Volgens hen is de nieuwe regeling vooral belangrijk voor bedrijven die nu nog géén gehandicapten in dienst hebben – waar deze enquête is uitgevoerd onder werkgevers die er al ervaring mee hebben. Bedrijven zonder die ervaring, zien op tegen de „administratie en bureaucratie”, zegt een woordvoerder van de werkgeversverenigingen. Hij verwacht dat er dankzij de nieuwe regels meer banen komen voor gehandicapten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief