Skip to content

Werkende mensen met beperking worden niet onder bijstandsniveau betaald

Mensen met een beperking met een baan gaan niet werken onder bijstandsniveau. Iemand met een arbeidsbeperking moet aan werk meer overhouden dan aan een uitkering.

”Als mensen gaan werken, en als mensen méér gaan werken, wil ik dat ze er echt op vooruitgaan”, is de boodschap van staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Zij wil daarmee de onrust bij betrokkenen over haar plannen wegnemen.
Het is de bedoeling dat een en ander verandert in de zogenoemde Participatiewet, die ervoor moet zorgen dat meer mensen werk vinden. Om de kans op werk voor arbeidsgehandicapten te vergroten, krijgen werkgevers te maken met simpelere regels.
Voor nieuwe contracten verdwijnen subsidies op de loonkosten. In plaats daarvan gaat overal gelden dat bedrijven minder loon betalen aan een arbeidsgehandicapte die niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen (loondispensatie). Het inkomen moet door de gemeente worden aangevuld tot het minimumloon.

Zorgen.
Bij de SP zijn de zorgen in ieder geval niet weggenomen. De oppositiepartij wil het plan van tafel hebben. ”De regering doet een keiharde aanval op de beschaving.
Van de VVD kunnen we dit verwachten, maar dat CDA, D66 en CU dit mogelijk maken, is onvoorstelbaar”, aldus Kamerlid Jasper van Dijk. Volgens hem ontneemt het voorstel juist iedere motivatie om te gaan werken, ”want je gaat er niets meer op vooruit.”

Van Ark wil nog met onder meer gemeenten, werkgevers, vakbonden en arbeidsgehandicapten in gesprek over de voorgestelde veranderingen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief