Skip to content
Foto Van Grote Kerk Breda Met Huizen Op De Voorgrond.

Week toegankelijkheid te kort voor Breda

De landelijke Week van de Toegankelijkheid is dit jaar van  7 tot en met 11 oktober. Het thema ‘vrijetijd, lekker doen wat je wil’ sluit naadloos aan bij de rol van de gemeente Breda. Breda is immers koplopergemeente in Nederland op het onderdeel vrijetijdsbesteding.

In deze landelijke week zijn er  daarom diverse activiteiten gepland door het Platform Breda voor iedereen. Zij doen dit samen met Breda-Gelijk, de gemeente en Zet. Omdat er zo veel dingen te doen zijn, is voor Breda een Week van de Toegankelijkheid te kort. Daarom beginnen ze in Breda gewoon wat eerder.

Te kort
Omdat door omstandigheden diverse bewustwordingsacties net niet in dezelfde periode vallen is besloten om de ‘Bredase Week’ alvast in september te starten.

Hieronder staat het overzicht van alle activiteiten die in Breda worden georganiseerd.

Vrijdag 20 september

 Overdag is er de Access City Netwerkdag. Europese steden komen op deze dag naar Breda om te praten over toegankelijkheid.
Bij de voetbalwedstrijd NAC Breda – Excelsior komen de 22 spelers samen met kinderen met een beperking het veld op. Blinden en slechtzienden kunnen dan ook voor het eerst gebruik maken van een speciale blindentribune.

 Dinsdag 24 september          

Breda Gelijk geeft een training over toegankelijkheid aan winkeliers en horecaeigenaren uit Prinsenbeek. Hiermee wordt aandacht besteed aan zowel de toegankelijkheid van een pand als aan ‘funshoppen’, lekker in je vrijetijd winkelen en een terrasje pakken.

  Vrijdag 27 september

Het sportieve hoogtepunt van de Bredase Week is de traditionele Special Kids dag bij  atletiekvereniging Sprint. Ruim 400 kinderen met en zonder beperking sporten en bewegen met elkaar.

Zaterdag 5 oktober

Zorgmarkt Breda. Locatie: Curio, Biesdonkweg 33. De zorgmarkt wordt georganiseerd voor ouders van kinderen met een beperking. Denk hierbij aan lichamelijke, psychische en verstandelijke beperkingen. Zo kunnen er informatie vinden over sportclubs en vrijetijdsbesteding, maar ook over logeeropvang en bewindvoering. 

Zondag 6 oktober

De Singelloop staat geleidelijk aan meer open voor mensen met beperkingen. Op een speciaal platform kunnen mensen met een fysieke beperkingen dit sportevenement volgen; de Familieloop staat voor iedereen open, dus ook voor volwassenen en kinderen met een beperking. Voor het eerst sinds 20 jaar nemen ook wheelers weer deel aan de Singelloop. Zij trappen het evenement af met  een promotierace  over 2,65 kilometer.  

Dinsdag 8 oktober

Gastlessen op Curio (voorheen Vitalis college) over wat het betekent om met een beperking te leven en het belang van het VN-verdrag Handicap.

Woensdag 9 oktober

Vanaf 15.30 uur lezingen over cultureel erfgoed in de Waalse Kerk. Rode draad in de lezingen is toegankelijkheid. Ook in Breda is het bezoeken van historische gebouwen en musea voor iedereen bedoeld.
Van 16.45 uur tot 18.15 uur wordt een Wandeling gehouden door het centrumgebied van Breda. Rode draad is dat cultureel erfgoed prima samen kan in een natuurlijke, groene omgeving. Aandacht voor groen en natuur midden in de historische binnenstad van Breda.
Vanaf 20.00 uur vindt een avondvullend programma in De Rooi Pannen plaats. Er wordt onder meer de volgende stap gezet met  de lancering van het Lokaal Toegankelijkheidsakkoord door wethouder Haagh en de ondertekening hiervan door gemeente Breda en netwerkpartners. Er is ook muziek door Iets List & Leenders en het duo SingSong van Harold Rusland en Wiet Lammers 

 

                       

..

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief