Skip to content
Minister Bruins

Vrijwillig eigen risico niet omlaag

Het blijft mogelijk om het eigen risico in de zorg te verhogen tot 885 euro. Minister Bruins voor Medische Zorg gaat niet in op een pleidooi van Zorgverzekeraars Nederland om het maximale vrijwillig eigen risico te verlagen.

Het verplichte eigen risico in de zorg is 385 euro, maar mensen kunnen ervoor kiezen het te verhogen tot 885 euro. Ze betalen dan minder premie voor hun zorgverzekering. Voorzitter Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland zei vorige week dat hij 885 euro te veel vindt. Volgens hem raakt het bedrag aan de solidariteit tussen zieken en gezonden. Wat hem betreft zou het eigen risico maximaal 650 euro moeten zijn.

Bewust van de kosten.
Maar Bruins ziet geen reden om iets te veranderen. Volgens hem maakt het vrijwillig eigen risico mensen bewust van de kosten van zorg. De minister benadrukt dat het verzekerden ook een keuzemogelijkheid biedt. Hij vindt dat van belang voor het draagvlak van het zorgstelsel.
De bewindsman verwijst ook naar eerder onderzoek van het Centraal Planbureau en de Nederlandse Zorgautoriteit. Daaruit blijkt dat zorgverzekeraars de opbrengst van het vrijwillig eigen risico ook gebruiken om de premie voor andere verzekerden lager te houden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief