Skip to content
Europese Gehandicaptenkaart

Voorlopig geen Europese gehandicaptenkaart

Minister De Jonge reageerde op een brief met vragen over de European Disability Card (EDC). Hij liet de Tweede Kamer weten de kaart voorlopig niet in te voeren.

In de brief geeft De Jonge aan dat hij de bedoelingen van de kaart positief vindt. De invoer is volgens hem echter lastig. Daarnaast kiest Nederland voor andere prioriteiten bij de implementatie van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap.
De Jonge heeft gekeken hoe andere Europese landen tegen de kaart aankijken. Die denken daar heel verschillend over. Daarom is de kaart ook nog niet overal in Europa ingevoerd.

Nederlandse invalshoek bij implementatie
Volgens de minister moeten toegankelijkheid van diensten voor mensen met een beperking vanzelfsprekendheid worden en niet afhankelijk zijn van een bewijs dat diegene een beperking heeft. De Jonge: “Het voorbeeld dat mevrouw (afzender van de brief, red.) noemt, waarbij haar diensten worden ontzegd, omdat zij de beperking van haar dochter niet volgens een voorgeschreven format kan bewijzen, is zoals het in mijn ogen juist niet moet.”

‘Tijd en energie’
Invoering van de EDC zou een grote operatie zijn, volgens Hugo de Jonge. “Het vraagt tijd en energie van alle betrokkenen die in mijn ogen beter besteed kan worden aan het daadwerkelijk toegankelijker maken van Nederland.”

Over de kaart
De European Disability Card is een kaart die de toegang bevordert van mensen met een handicap tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding door een aantal voordelen in die sectoren te bieden. Dit kan verschillen van gratis toegang of toegang met korting, een gratis audio- of videogids, (korting op) aangepaste rondleidingen, toegang tot toegankelijke en voorbehouden plaatsen, een speciale pas in parken voor een vlottere toegang tot attracties, enzovoorts. De EDC is een initiatief van de Europese Commissie.

De Europese Commissie is de werking van de kaart in de deelnemende landen aan het evalueren. De resultaten worden in het voorjaar van 2020 verwacht.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief