Skip to content
Logo Vng

VNG herkent SCP-conclusies over Wmo

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) herkent de geschetste situaties in de deze week verschenen rapporten over de Wmo. De gewenste veranderingen zijn nog niet optimaal bereikt, het is ‘een kwestie van lange adem’.

De VNG noemt het beeld dat het SCP-rapport De Wmo 2015 in de praktijk schetst ‘herkenbaar’. De koepel spreekt van ‘een verandering zonder grote ongelukken, waarin gemeenten vooral streefden naar continuïteit van zorg’. Maar ook: ‘De vernieuwing is nog volop aan de gang. Het realiseren van een ingrijpende omslag in denken en doen is een kwestie van jaren. Het is zoals het SCP het noemt “werk in uitvoering” en “een proces van lange adem”,’ zo staat in de reactie op het rapport.

Knelpunten
Ook de genoemde knelpunten, zoals dat ‘zelfredzaamheid’ niet altijd van toepassing is, dat de toegang tot hulp ingewikkeld wordt gevonden, dat informele hulp grenzen heeft en dat het op de grensvlakken van de zorgwetten nog ‘schuurt’, worden herkend door gemeenten. Volgens de VNG wordt de komende collegeperiode belangrijk om de knelpunten te verlichten en op te lossen. In de eerste plaats door de gemeente samen met burgers en cliënten en professionals. Later wordt gekeken of ook landelijke oplossingen nodig zijn.
Terug naar het nieuws overzicht

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief