Skip to content
Logo Vng

VNG eist compensatie WMO

Het uniform tarief voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen jaagt gemeenten op extra kosten. Gemeentekoepel VNG vindt dat het rijk die extra kosten volledig moet vergoeden.

Per 2019 komt er een uniform tarief van 17,50 euro per vier weken voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. Dat staat in het regeerakkoord. De VNG stelt dat de uitgaven door gemeenten aan Wmo-voorzieningen hierdoor zullen toenemen en de inkomsten uit de eigen bijdragen zullen afnemen.

 Meer vraag.
Met de invoering van het ‘abonnementstarief’ wordt de administratie minder complex, erkent de VNG. Maar het betekent wel dat er gebroken wordt met het principe ‘bijdragen naar draagkracht’, zo stelt de gemeentekoepel. ‘Dit zal leiden tot een toename van de vraag naar voorzieningen en dus tot extra kosten voor gemeenten, naast de lagere opbrengst aan eigen bijdragen.’

145 miljoen.
Die wegvallende inkomsten zijn door het CPB becijferd op 290 miljoen euro. Het kabinet is bereid hiervan de helft voor zijn rekening te nemen. De resterende 145 miljoen euro moet door de gemeenten worden opgebracht. De VNG verzet zich hier tegen. In een bestuurlijk overleg met minister Hugo de Jonge (VWS) zal de VNG er op hameren zowel de lagere inkomsten als de meeruitgaven door het rijk moeten worden gecompenseerd.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief