Skip to content
Sleutelkastje

Unie KBO wil een eind aan onveilige sleutelkluisjes

Bij ongeveer 150.000 Nederlanders hangt een sleutelkastje dat niet voldoet aan het SKG-keurmerk. Toch schrijven veel zorgaanbieders die kluisjes voor aan hun cliënten. Dat moet veranderen. Zeker omdat er betere oplossingen zijn, ook al zijn die vaak duurder. Directeur Manon Vanderkaa pleit bij zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties voor een veiligere oplossing dan sleutelkluisjes. Zo heeft een elektronisch slot met een app voor de thuiszorgorganisatie zelf ook voordelen.

Sleutelkluisjes zijn gemakkelijk in gebruik: met een pasje of pincode kan een zorgmedewerker het kluisje openen waar de voordeursleutel in hangt. Helaas zijn ze niet allemaal veilig, te oordelen aan de 800 inbraken per jaar. Niet zelden door bendes, die zich na kraken van het kluisje toegang verschaffen tot de woning van een kwetsbare oudere.

Hoge kosten
De laatste jaren komen allerlei innovatieve oplossingen op de markt, zoals elektronische sloten die werken met een smartphone-app. Toch worden ze nog maar mondjesmaat toegepast. Het prijsverschil tussen een sleutelkluis voor 60 euro en een elektronisch slot voor een paar honderd euro is groot. Een elektronisch slot met app heeft daarbij vaak ook nog maandelijkse beheerskosten. Die komen voor rekening van de zorgbehoevende. Niet iedereen kan of wil dat uitgeven.

Veilige oplossingen
KBO-PCOB hamert er bij zorgaanbieders, gemeenten en woningbouwcorporaties op veilige, gecertificeerde oplossingen te bieden. Die zijn in ieders belang. Zo heeft een elektronisch slot met een app voor de thuiszorgorganisatie zelf ook voordelen. Medewerkers hoeven geen pincode te onthouden en met een app op hun smartphone is hun werk veiliger en gemakkelijker. In Limburg gebeurt dit al in meerdere gemeenten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief