Skip to content
Student Met Handicap

Trek toeslag voor studenten met beperking overal gelijk

Studenten met een beperking krijgen in Utrecht een veel lagere toeslag van de gemeente dan in Amsterdam, Rotterdam, Groningen of Wageningen. Kwalijk, vindt het Expertisecentrum Handicap + Studie. ‘Trek het bedrag overal gelijk, dat is veel eerlijker.’

Alleenstaande studenten die vanwege een beperking niet kunnen werken naast hun studie, kunnen bij hun gemeente een beroep doen op een individuele studietoeslag. Het verschilt echter enorm in welke gemeente je woont: in Utrecht en Amersfoort bedraagt de tegemoetkoming honderd euro per maand. Daarmee scoren zij fors lager dan vergelijkbare studentensteden, blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. In Amsterdam is het bedrag €348,98, Groningse studenten krijgen €305 en Rotterdam steunt deze studenten met €183,33 per maand. Leiden houdt hetzelfde bedrag als Utrecht aan, maar gemeenten als Hoorn, Etten-Leur, Tiel, Vlissingen of Houten keren hogere toeslagen uit dan de Domstad.

Kwalijk
Dat die bedragen zo verschillend zijn, is een kwalijke zaak, zegt Marian de Groot, directeur van Expertisecentrum Handicap + Studie. ‘Na de participatiewet is de Wajong erg veranderd. Deze toeslag, die ervoor in de plaats is gekomen, is een doekje voor het bloeden. In Amsterdam is het bedrag nog redelijk, maar in sommige gemeenten is het heel laag. Trek alles gelijk, dat zou veel eerlijker zijn. Deze studenten moeten een lening aangaan, terwijl ze vaak minder kansen op goed, fulltime werk hebben.’ De stichting heeft de verschillen aangekaart bij het ministerie, maar die zegt dat het beleidsvrijheid van gemeenten is.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief