Skip to content
Touchscreen

Touchscreen voor mensen met beperking

Een algoritme past touchscreen interfaces zo aan dat ze veel gebruiksvriendelijker worden voor mensen met een motorische beperking, zoals trillende handen.

De meeste smartphone interfaces zijn gericht op de gemiddelde gebruiker, die hier makkelijk mee overweg kan. ‘Deze one size fits all denkwijze houdt geen rekening met bekwaamheidsverschillen tussen individuen’, zegt Jussi Jokinen, onderzoeker aan de Aalto University in Finland, in een persbericht van de universiteit. ‘Ouderen en mensen met een beperking hebben met dagelijkse technologie vaak veel problemen die specifiek zijn voor hun persoonlijke handicap.’

Trillende handen
Onderzoekers van de Aalto University in Finland en de Kochi University of Technology in Japan ontwikkelden een algoritme, Touch-WLM genaamd, dat interfaces optimaliseert voor individuele gebruikers met een beperking. Hiervoor gebruikt Touch-WLM gegevens uit onderzoek naar oogbewegingen en vingeraanwijzingen. De meeste mensen zetten hun vinger op de plek waarop hun ogen zijn gericht, maar mensen met trillende handen hebben daar veel meer moeite mee.
Met deze informatie maakt het algoritme simulaties over het verband tussen de plek waar mensen precies naar kijken, en de plaats die de vinger aanraakt (zie video’s onderaan). Zo stelt hij vast dat iemand met trillende handen vaak bepaalde verkeerde letters indrukt. De volgende stap is dat het algoritme op grond van deze gegevens een vervangende interface voorspelt die er voor zorgt dat de persoon minder typefouten maakt.

Minder fouten
Het model kan worden aangepast op specifieke beperkingen van gebruikers. Zo ontwierpen de onderzoekers een algoritme dat rekening houdt met de invloed van geheugenbeperkingen op het interfacegebruik. In de toekomst willen de wetenschappers uitgebreide modellen ontwikkelen voor andere specifieke beperkingen, zodat ze hun algoritmen daarop kunnen aanpassen. Hiervoor moeten ze samenwerken met artsen en neurowetenschappers. Jokinen benadrukt ook dat hun algoritme slechts een prototype is. ‘Ik hoop dat ontwerpers het stokje overnemen en individuele interfaces ontwikkelen, met behulp van ons model.’

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief