Skip to content
Toine Klerks

Toine Klerks in voetsporen vader

Om het rolstoelbasketbal te promoten is er, sinds 2014, BEN: Basketbal Experience Nederland, geleid door Toine Klerks en door Gert-Jan van der Linden. Samen geven ze clinics, presentaties en workshops aan scholen en bedrijven.

Toine Klerks (30) kent de rolstoelbasketbalwereld via zijn vader Ben, die al jong een been was kwijtgeraakt – en later zelfmoord pleegde. Ben Klerks, verloor zijn linkerbeen toen hij achttien was – hij zat aan de rand van de weg zijn brommer te repareren en werd aangereden door een dronken automobilist.
Vóór het ongeluk was Ben een fanatieke basketballer. Hij speelde niet professioneel, maar toch in de eerste teams van zijn woonplaats Heusden. Dus begon hij het na een tijdje weer te proberen op het veld. Met een prothese. „Maar die dingen waren in die tijd nog zo zwaar en onhandig”, vertelt Toine Klerks. Ben Klerks kreeg last van zijn stomp, smeet het kunstbeen vaak gefrustreerd in een hoek.

Serieus
Vader Ben hoorde tijdens zijn revalidatie over het bestaan van een gehandicaptensportvereniging in Eindhoven. Daar hadden ze basketbal voor mensen zoals hij, mensen die een been misten: het amputatieteam. Het bleef niet bij eens per week basketballen voor Ben Klerks – het werd serieus. Hij ging spelen voor het Nederlandse team, mee naar de Europees kampioenschappen en de Paralympische Spelen. In 1992 bereikte Ben Klerks zijn hoogtepunt: een gouden medaille op de Paralympische Spelen in Barcelona.

De borst vooruit
Toine Klerks, inmiddels dertig, begrijpt nog steeds niet waarom zijn vader, na al die overwonnen tegenslagen, toch zelfmoord pleegde. Na een moeilijke tijd voltooide Toine uiteindelijk zijn studie. Hij ging terug naar de Sporthogeschool in Tilburg. Toine Klerks geeft nu, behalve dat hij teammanager is bij het Nederlands dames rolstoelbasketbalteam, ook presentaties voor bedrijven en instellingen. Zijn adviezen: probeer vast te houden aan je eigen identiteit, blijf bij de doelen die je gesteld had vóór de verandering en wees vooral trots. „Met de borst vooruit in de rolstoel.”

Lees het hele verhaal van Toine Klerks in nrc.nl
Meer weten over BEN? Klik hier

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief