TOEGANKELIJKHEIDSFONDS

Toegankelijkheidsfonds ondersteunt jouw investering voor een inclusieve samenleving.
Ontdek hoe je in aanmerking komt voor een financiële bijdrage uit dit fonds

Toegankelijkheidsfonds ondersteunt jouw investering voor een inclusieve samenleving

Wat is toegankelijkheid?

Toegankelijkheid is een breed begrip. Het wil zeggen dat een gebouw, een dienst of een website bereikbaar, beschikbaar en begrijpelijk is voor iedereen.

Bijvoorbeeld, vloeren zonder drempels, een deuropening breed genoeg voor een rolstoel en een deur die makkelijk opent, maken een gebouw toegankelijk. De faciliteiten in een gebouw zijn onder andere beschikbaar als er een rolstoeltoilet en een (trap-)lift aanwezig is. Duidelijke bewegwijzering, zoals borden met pictogrammen, maken een gebouw of dienst begrijpelijk. Een ander voorbeeld is getraind personeel. Werknemers die met respect weten om te gaan met mensen met een beperking. Daarnaast dragen folders voorzien van grote letters en websites met een voorleesfunctie ook bij aan toegankelijkheid.

Wat is toegankelijkheid

Waarom het Toegankelijkheidsfonds?

Breda Gelijk werkt samen met ‘Stichting Zet’ en ‘Breda voor iedereen’. Gezamenlijk streven we naar een inclusieve samenleving. Alle mensen moeten kunnen deelnemen aan het openbaar leven: leren, werken, boodschappen doen, winkelen, recreëren en uitgaan. Omdat niet iedereen even mobiel is en goed kan horen of zien, kun je met de aanpassingen aan jouw pand toch iedereen uit de samenleving verwelkomen.

We beseffen dat de aanpassingen aan roerend en onroerend goed een financiële investering van je vergen. Daar helpen wij graag bij. Breda Gelijk, in samenwerking met stichting Zet, deelt bijvoorbeeld kennis over de maatregelen die je kunt nemen. Ook beheren we het door Gemeente Breda beschikbaar gestelde Toegankelijkheidsfonds, dat in totaal Euro 185.000,- bedraagt.

Met een financiële injectie uit dit fonds hopen we je te stimuleren om te investeren in bijvoorbeeld een hellingbaan of wandbeugels in het toilet. Meer voorbeelden vind je in de flyer “Toegankelijkheid: geen vrijblijvend issue”.

Voor wie is het toegankelijkheidsfonds?

Het fonds is er voor eigenaren en exploitanten van een gebouw met een publieke functie in de gemeente Breda. Als ondernemer in de horeca bijvoorbeeld, of als winkelier, opticien, concert- en feestzaal. Ook zorgverlenende organisaties zoals huisartsen, tandartsen of fysiotherapeuten staan midden in de samenleving en vervullen vaak een voorbeeldfunctie.

Door een investering in maatregelen voor een betere toegang, verwelkom je niet alleen mensen met een beperking, maar ook hun familie en vrienden. Bovendien laat je zien dat je een maatschappelijk betrokken ondernemer bent.

Toegankelijk Breda

Welke maatregelen kun je treffen om de toegankelijkheid te vergroten?

Er zijn talloze maatregelen die je kunt treffen om de toegankelijkheid te vergroten. Welke voor jou van toepassing en haalbaar zijn, hangt af van je bedrijfsactiviteit. Een aantal voorbeelden staan hieronder beschreven.

Communicatie

taalgebruik
tekst & lettertype
getraind personeel
online en offline
website, apps en games

Informatie

bewegwijzering
routebeschrijving

Toegang

wegen en stoep (obstakels zoals drempels, grind etc.)
terras en tuinmeubilair
interieur (deur, drempel, toilet, balie, meubilair etc.)
verlichting
producten en verpakkingen
financiële transacties (mobiel pinautomaat)

Breda Gelijk adviseert je graag persoonlijk. Neem via onze website contact met ons op of bel met 06 1999 9385 voor al je specifieke vragen.

Voor welke kosten kun je aanspraak maken
op het Toegankelijkheidsfonds?

Het Toegankelijkheidsfonds betaalt goedgekeurde investeringen tot € 500,- volledig. Voor alle kosten boven dit bedrag geldt een onderscheid tussen profit en non-profit organisaties. Profit instellingen ontvangen een vergoeding van maximaal 25% van alle goedgekeurde investeringen boven
€ 500,-, non-profit instellingen maximaal 50%.
Voor beide sectoren geldt een maximumbedrag van € 1.000,-.

Een rekenvoorbeeld maakt duidelijk wat we bedoelen:

Een drempelhulp kost bijvoorbeeld€ 640,-
De basisvergoeding is€ 500,-
Rest€ 140,-

Profit instellingen krijgen nog eens 25% van € 140,- = € 35,-.
Jouw kosten komen op € 105,-.

Non-profit instellingen krijgen nog eens 50% van € 140,- = € 70,-.
Jouw investering komt op € 70,-

Hoe vraag je een bijdrage aan?

Een bijdrage aan jouw investering vraag je aan bij Breda Gelijk via het aanvraagformulier toegankelijkheid. We beoordelen jouw aanvraag aan de hand van vier criteria, die je hier kunt nalezen. Ook vind je hier meer informatie over de aanvraagprocedure.

Uiteraard kun je voor meer informatie en je vragen contact opnemen met Wouter Schelvis van Breda Gelijk via telefoon 06 1999 9385 of mail: toegankelijkheidsfonds@breda-gelijk.nl.

Bijdrage aanvragen?

U kunt dit formulier online invullen en opslaan op uw computer.
Daarna kunt u het samen met de gevraagde stukken terugsturen naar toegankelijkheidsfonds@breda-gelijk.nl