De aanscherping van de Wegenverkeerswet per 1 juli 2017 had nare gevolgen voor mensen met een beperking. Gebruikers van amfetamines, morfine en medicinale cannabis mochten niet meer zelf in een auto rijden. als bestuurder van een voertuig aan het verkeer deelnemen. Na actie van Ieder(in) en apothekers lijkt er een begin van een oplossing te komen.
Ieder(in), de koepel van gehandicaptenorganisaties, kaarte het probleem aan. De ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat hebben nu een brief aan de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staat een nieuwe ‘handhavingsrichtlijn’. Die is tijdelijk, totdat er een wettelijke oplossing komt.
Wat houdt de richtlijn in?
Een bestuurder die positief test op een drugstest kan tegen de politie zeggen dat hij medicijnen op medisch voorschrift inneemt. De politie moet dit in het proces-verbaal noteren. Hierna kan de bestuurder een geldig doktersrecept aan het Openbaar Ministerie (OM) sturen. Daarna kijkt men of de situatie binnen de regels oor het veilig meedoen aan het verkeer valt. Is dat zo, dan kan de bekeuring worden ingetrokken.
Wettelijke oplossing?
De handhavingsrichtlijn is een stapje in de goede richting, vindt Ieder(in). Het biedt nog geen garantie voor medicijngebruikers. Mensen moeten nog steeds door de bureaucratische molen als ze positief worden getest bij controles.
Ieder(in) blijft daarom vragen om een goede oplossing op een zo’n kort mogelijk termijn. Dit kan bijvoorbeeld een grenswaarde zijn voor deze groep weggebruikers.
Dit bericht heeft 0 reacties