Skip to content
Anita Witzier

Tijd voor MAX besteedt aandacht aan Reuma

Op dinsdag 31 oktober om 17.10 uur op NPO 1 staat ‘Tijd voor MAX’ in het teken van reuma. Martine van Os en Erik van der Hoff ontvangen verschillende gasten, waaronder Anita Witzier, ambassadeur van het Reumafonds.

Reuma omvat meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Bekende vormen van reuma zijn reumatoïde artritis, jeugdreuma en artrose. Anita Witzier weet als geen ander hoe reuma je dagelijks leven kan beïnvloeden, zelf heeft zij reumatoïde artritis. Het opboksen tegen onbegrip, omdat je aan de buitenkant niet altijd ziet dat er iets mis is, is haar niet vreemd. Anita kreeg in 1999 pijn in haar knie die niet overging. ‘Mijn knieën werden zo dik dat ik bijna niet meer kon lopen. Ik kreeg medicijnen die goed aansloegen en sindsdien is mijn reuma stabiel.’ Maar deze medicijnen werken niet bij iedereen zo goed als bij Anita.

Lastig te begrijpen
Reuma heeft ook het leven van Ria van Oosten drastisch veranderd. Ria (62) leeft al 41 jaar met reumatoïde artritis, waardoor zij vergroeiingen aan handen en voeten heeft en in een elektrische rolstoel zit. Zij leeft dag in dag uit met de gevolgen die de ontstekingen aan haar gewrichten hebben aangericht. ‘Mijn handen doen vaak pijn. Reuma is een ontzettend grillige ziekte waardoor ik soms maanden in een rolstoel zit, maar sinds kort kan ik binnenshuis ineens weer lopen. Dat is soms lastig voor de omgeving om te begrijpen. Maar de meest simpele dingen in huis kan ik helemaal niet. Zelf aankleden, een kopje uit de kast pakken of even pinnen bij een pintautomaat. Het zijn die gewone dagelijkse dingen die je steeds weer confronteren met wat je niet kunt door de reuma.’

‘Tijd voor MAX ‘, dinsdag 31 oktober om 17.10 uur NPO 1 .

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief