Skip to content
Blindenleesregel

Technologie kan mensen aan het werk helpen

Het beter benutten van bestaande en nieuwe technologische voorzieningen kan ervoor zorgen dat meer mensen met een beperking aan het werk kunnen en aan het werk blijven. Dat concludeert het UWV.

Mensen met een beperking ervaren nu regelmatig belemmeringen bij het vinden en behouden van een baan. Dit komt onder meer door hun beperkte inzetbaarheid, gezondheidsproblemen en een gebrek aan kennis en begrip onder werkgevers.
Nu worden al wel bijvoorbeeld geavanceerde spraakcomputers gebruikt voor blinden en slechtzienden. Ook kunnen slechtzienden een monitorarm gebruiken.
Veel toepassingen worden volgens het UWV vooral ontwikkeld voor de zorgsector, terwijl de ontwikkeling van toepassingen voor het ondersteunen van mensen op de werkvloer achterblijft.

Behoeftes
Om dit wel te bereiken, zouden ontwikkelaars de behoeftes van werknemers, begeleiders en werkgevers moeten kennen. Volgens het UWV is de eindgebruiker in de context van zijn of haar werk nu “vaak niet of nauwelijks in beeld” bij de ontwikkelaars van de technologieën.
Uit het onderzoek blijkt dat potentiële gebruikers vinden dat de inzet van technologie niet stigmatiserend mag werken. Zo hebben ze het liefst dat hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een augmented-realitybril, voor alle medewerkers worden ingezet en niet alleen voor de groep met een lichte beperking.
Ook zouden de technologische hulpmiddelen het werk niet mogen reduceren tot basale taken, maar de mogelijkheden juist uit moeten breiden. Verder vinden ze dat technologie het menselijke contact met begeleiders en werkgevers niet mag vervangen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief