Studenten met een handicap krijgen nauwelijks geld wat gemeenten hiervoor sinds beschikbaar hebben. Dat meldt staatssecretaris van Sociale Zaken Van Ark in een brief aan de Tweede Kamer.
Vandaag pleitte de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) al voor een verhoging van toelage. Ook moet het afgelopen zijn met de verschillen in hoogte van deze bedragen die nu nog per gemeente worden vastgesteld. De Vakbond onderzocht dit. Nu is er volgens de studentenvakbond sprake van willekeur. Daardoor gebeurt het dat een student in Zwolle 310 euro per maand ontvangt en in Heerlen maar 31 euro.
Grote verschillen
Dit klopt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens zijn er inderdaad grote verschillen. Ongeveer een derde van de gemeentes keert minder dan 100 euro per student aan toeslag uit. Zeventien procent van de gemeentes geeft een toeslag van meer dan 300 euro per maand. Een van de verklaringen voor het niet uitgeven van het geld voor studietoeslagen zou zijn dat de doelgroep moeilijk te bereiken is voor gemeenten.
Onduidelijk
De studietoelage is een potje geld voor studenten met een handicap die naast hun studie niet of nauwelijks kunnen werken. Maar sinds het Rijk het betalen aan de gemeente overlaat. gaat het mis. Er is nu geen eenduidige afspraak over de regels rond de studietoelage-aanvraag. En het is ook niet duidelijk hoeveel geld je krijgt. “Studenten weten hierdoor niet meer waar ze aan toe zijn.” , zegt voorzitter Carline van Breugel.
Studietoeslag voor studenten met beperking
Sinds 2015 mogen Nederlandse gemeenten zelf bepalen hoeveel geld zij mogen geven aan gehandicapte studenten die niet of nauwelijks kunnen werken naast hun studie. Ook mogen ze zelf bepalen onder welke voorwaarden dit gebeurt en van welke aanvraagprocedure studenten gebruik kunnen maken. Dat moet veranderen, vindt de LSVb. Het moet als vroeger. Voor 2015 konden studenten met een functiebeperking tot 282 euro per maand krijgen, onafhankelijk van hun woonplaats.
Eerder acties
Het is niet de eerste keer dat de LSVb alarm slaat. Sinds 2015 heeft de vakbond acties georganiseerd met als doel meer geld te krijgen voor de gehandicapte studenten. De vakbond stuurde een brief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) om aandacht te vragen voor het probleem. Ook was er vorig jaar een campagne in samenwerking met CNV jongeren studenten. Maar sindsdien is er maar één gemeente die daadwerkelijk iets heeft veranderd. In Utrecht krijgen de studenten vanaf 1 januari 2019 200 euro per maand. Een stap in de goede richting, vindt de LSVb.
Centralisatie.
De LSVb wil studenten met een functiebeperking beter voorlichten en helpen bij de aanvraagprocedures. Ook hoopt het op reactie vanuit de politiek. Daar lijken ze nu naar hen te luisteren. Vorig jaar kregen gemeentes in totaal 29 miljoen euro van het Rijk om aan studenten met een arbeidsbeperking te besteden. Maar bij die studenten kwam nog geen twee miljoen euro terecht. Voor de staatssecretaris zijn deze cijfers aanleiding om te kijken hoe de individuele studietoeslag het beste kan worden aangepast. In het voorjaar verwacht zij de Kamer hier duidelijkheid over te kunnen geven.
Zelf aanvragen
Was je niet op de hoogte dat je extra geld kunt vragen als je gaat studeren met een handicap, ga dan naar de website van de gemeente Breda voor meer informatie>
Dit bericht heeft 0 reacties