Skip to content
Samuel

Sportjournalist schrijft boek over gehandicapte zoon

Sinds begin dit jaar schrijft sportjournalist Willem Vissers een column voor de Volkskrant over zijn gehandicapte zoon Samuel. Het reilen en zeilen binnen het gezin komt daarin aan bod. Al die verhalen zijn nu gebundeld in het boek: Samuel. Kroniek van een ongewoon gezin.

Het is 5 juni 2001 als Samuel, de tweede zoon van Vissers en zijn vrouw, ter wereld komt. Al snel merken ze dat er iets aan de hand was met hem: “Hij deed niets, keek apathisch en doordat hij een liesbreuk had, hadden we al een valse start. Vele onderzoeken verder wisten wij nog steeds niet wat hij precies had. Totdat we hoorden van het Kleefstra-syndroom. Het bleek dat Samuel dat had.”

Positief beeld
Samuel is 16 jaar oud, maar gedraagt zich als iemand van anderhalf jaar. Hij heeft een afwijking in zijn DNA en kan niet praten. In de verhalen die Vissers over hem schreef wilde de sportjournalist een positief beeld neerzetten. “Samuel is dan wel de zwakke schakel binnen ons gezin, maar hij zorgt ervoor dat we hechter worden. Hij is gezellig, altijd vrolijk. Een hele lieve jongen om erbij te hebben.”

Muziek als adem
Muziek is als adem voor de zoon van Vissers. Het was voor Vissers  aanleiding om Samuel kennis te laten maken met Trouble, van Coldplay. “Dit is mijn, maar ook zijn muzieksmaak. Het was zo: ik had een dvd gekocht in Schotland in november 2003, toen Nederland daar moest voetballen voor de EK-kwalificatie. En ik dacht: ik zet thuis de muziek nog eens op. Samuel was toen net twee, en zat in een stoeltje, apathisch, met een riempje voor. Coldplay begint met dat herkenbare piano-intro, en ik merk dat Samuel begint te lachen en te flapperen met z’n handje. Op dat moment kwam ik erachter dat hij dit soort muziek ook mooi vindt. Dat zijn we gaan uitbouwen.”

BZN
Samuel is ook groot fan van BZN. Dat hij met hun muziek kennis maakte, was eigenlijk puur toeval. “We kwamen terug van een familiedag uit Limburg en het afscheidsconcert van BZN was toen op televisie. Hij vond de muziek geweldig. Mon Amour, Les Lacs du Connemara. We hebben de dvd ervan direct gekocht en Samuel heeft die wel 3000 keer gedraaid sindsdien.”

Het boek van Willem Vissers, ‘Samuel. Kroniek van een ongewoon gezin’, ligt vanaf nu in de winkel.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief