Geleidehond

Sommige hotels laten geen geleidehonden toe

Mensen met een  beperking kunnen met de hulp van een geleidehond zelf boodschappen doen, naar de dokter gaan of een uitje ondernemen. Maar veertig procent van de geleidehondgebruikers zegt het afgelopen jaar ergens te zijn geweigerd. Dit blijkt uit onderzoek din opdracht van KNGF Geleidehonden.

Winkelen/boodschappen doen is vrijwel een dagelijkse bezigheid. Hoewel Oeen groot aantal winkels gewoon bezocht kan worden met een geleidehond, blijft dit vaak moeilijk. Meer dan de helft van de ondervraagden (52%) zegt wel eens geweigerd te zijn. Slechts 31% van de ondervraagden kan de winkels van hun keuze bezoeken. Vooral winkels die verse levensmiddelen verkopen,  willen de hond nog wel eens weigeren omdat een hond onhygiënisch zou zijn.

Hotels en bungalowparken
Ook ergens overnachten is niet vanzelfsprekend met een geleidehond. Ruim een derde (36%) van de ondervraagden zegt wel eens ergens geweigerd te zijn. Dat gebeurd vooral bij kleinere familiehotels. Slechts 20% geeft aan naar een hotel of bungalowpark naar keuze te kunnen gaan. Ook lang niet alle eetruimtes zijn toegankelijk zijn voor hun hond.

Ziekenhuisbezoek blijft uitdaging
Opvallend is verder dat een kwart van de mensen zegt wel eens te worden geweigerd bij bijvoorbeeld de dokter, het ziekenhuis en de tandarts. In de helft van deze gevallen werden ze geweiger in een ziekenhuis  en in 38% van de gevallen een tandartspraktijk. Uit de open vragen aan de respondenten blijkt overigens dat er begrip is voor de weigering op bepaalde afdelingen, zoals de intensive care-afdeling.

Buddyhond vergt meer uitleg
Tevens kwam uit het onderzoek naar voren dat iemand met een buddyhond vaker moet uitleggen waarom hij een hond bij zich heeft dan een blinde baas. Jan met PTTS buddyhond Bouba: ‘Er werd mij een keer aan de kassa gevraagd of Bouba een blindengeleidehond is. “Nou, nee”, zeg ik. Toen kreeg ik het vriendelijke verzoek de hond voortaan buiten te laten…’

Meedenken toegankelijkheid hond & handicap
Meta Neeleman, directeur bij KNGF Geleidehonden: ‘We moeten nog esteeds vertellen dat de hond wettelijk bijna overal naar binnen mag.Toch zijn we blij te merken dat steeds meer organisaties dit beginnen te begrijpen. Het geeft aan dat we op de goede weg zijn.’

VN-verdrag
Veel hondenbezitters geven aan, zeker bij een hotel of een bezoek aan een restaurant, van tevoren te vragen of de hond welkom is. Vanwege het VN-verdrag ís dat geen vraag meer maar een recht. Veel cliënten (70%) laten zich niet zomaar wegsturen en gaan het gesprek aan.  Ongeveer veertig procent zegt de gelegenheid waar de hond niet welkom was in de toekomst – indien mogelijk – links te laten liggen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *