Skip to content
Dokter Met Pat

Solidariteit in zorgstelsel neemt weer toe

Nederlanders zijn weer meer bereid geworden om bij te dragen aan de zorgkosten van anderen. Bijna driekwart van de mensen was in 2017 bereid om via de basisverzekering te betalen voor zorgbehandelingen waar zij zelf geen gebruik van maken, tegenover 63 procent in 2015.Dit blijkt uit de nieuwste Barometer Solidariteit in het Nederlandse Zorgstelsel van onderzoeksinstituut NIVEL.

In Nederland wordt via de zorgpremie voor het basispakket bijgedragen aan de betaling van de zorgkosten van zowel onszelf als van anderen. De resultaten van het NIVEL-onderzoek laten zien dat mensen over het algemeen solidair zijn met anderen. Er zijn wel verschillen in de mate van solidariteit. Met mensen die ‘pech’ hebben is meer solidariteit dan met mensen die schijnbaar zelf invloed kunnen uitoefenen op hun gezondheid. Zo kunnen mensen die een genetische aanleg hebben voor een ziekte op meer bereidheid om bij te dragen rekenen dan mensen die een ongezonde levensstijl hebben. Rokers, mensen die ongezond leven en mensen die veel alcohol drinken kunnen op de minste solidariteit rekenen.
Een hoge mate van solidariteit is er met mensen die veel zorg gebruiken. Voor deze groepen geeft het overgrote deel van de mensen aan dat zij evenveel zouden moeten betalen voor de basisverzekering als mensen die geen genetische aanleg hebben, in goede gezondheid verkeren en mensen die weinig zorg gebruiken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief