Skip to content
Ongewenste Intimiteit

Seksuele intimidatie in de zorg mag nooit

Het seksueel intimideren van zorgmedewerkers door patiënten is ,,volstrekt ontoelaatbaar”. Dat zegt beroepsorganisatie NU’91. Om duidelijker te maken dat dit nooit mag gebeuren zou volgens de zorgvakbond de beroepscode voor zorgmedewerkers moeten worden aangescherpt.

Uit onderzoek blijkt dat zorgmedewerkers meer te maken hebben met ongewenst gedrag dan mensen in andere beroepsgroepen. Volgens NU91′ komt het voor dat medewerkers betast worden. Ook krijgen ze  vragen om hulp bij het masturberen. En er worden soms pornofilms bekeken tijdens het katheteriseren. Het gaat volgens de zorgorganisatie zowel om mannen als om vrouwelijke cliënten. “Dit kan nooit onderdeel zijn van het takenpakket van de zorgmedewerker.”, aldus NU’91.

Beleid werkt onvoldoende
Vakbonden CNV en FNV vinden dat het beleid in Nederland tegen geweld en intimidatie onvoldoende werkt. Nederland moet zich ook gaan houden aan een internationaal verdrag schaart dat ongewenst gedrag op de werkvloer uit bant. Ze zijn  daarom een petitie gestart. Volgens de bonden zijn werkgeversorganisaties en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid niet overtuigd van de noodzaak van een internationaal verdrag.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief