Skip to content
Paracetamol

Schrappen zelfzorgmiddelen wrange maatregel

Paracetamol en een aantal andere artikelen zitten vanaf 1 januari niet meer in het basispakket. Verpleegkundigen vinden dit een wrange maatregel.

Medicijnen die een dokter kan voorschrijven, maar ook gewoon in de winkel te koop zijn, zijn  uit de basisverzekering gehaald. Naast paracetamol 1000 mg gaat het om voedingssupplementen, vitaminen en mineralen.

Reuma
Patiëntenorganisatie ReumaNederland heeft fel bezwaar gemaakt tegen de nieuwe regels. Zij vinden dat het ljikt dat mensen met reuma er nu alleen voor staan. Behalve voor de stapeling van zorgkosten is de organisatie bang voor onveilige situaties. Mensen kunnen nu middelen gebruiken zonder toezicht van deskundigen.

Goede pijnstiller
Pijndeskundige Rianne van Boekel betreurt de maatregel ook. ‘Paracetamol is een goede en goedkope pijnstiller. Misschien gaan patienten nu bij de dokter wel andere pijnstillers vragen die wel worden vergoed. Die zijn vaak duurder en hebben een andere werking.’

Peanuts
Ook doktoren zijn kritisch. Een dokter vertelt: “Ik heb een patient in de bijstand die nu paracetamol voorgeschreven krijgt. Nou hoor ik iedereen denken: Wat maakt die paar euro voor paracetamol nu uit. Dat lijkt peanuts, maar deze patient denkt daar heel anders over.’

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief