Skip to content
Premier Rutte

Rutte belooft wijkverpleegkundige te sparen

Wijkverpleegkundigen hoeven niet te vrezen dat ze de komende jaren door bezuinigingen minder goed hun werk kunnen doen of harder moeten werken. Dat heeft het kabinet beloofd op aandringen van de oppositie. De wijkverpleging leek een bezuiniging van 100 miljoen euro boven het hoofd te hangen.

De voltallige oppositie riep het nieuwe kabinet op wijkverpleegkundigen de komende jaren te ontzien. De opdracht die het kabinet de gezondheidszorg wil opleggen om de stijging van de zorgkosten af te remmen, mag niet ten koste gaan van het werk van de verpleegkundige aan huis, vinden partijen van PvdA tot SGP.

Verspilling aanpakken
Premier Mark Rutte kon zich daarin vinden, maar tekende aan dat het wel mogelijk moet blijven de kosten van de wijkverpleging terug te dringen waar dat kan zonder dat de zorg in de knel komt. Hij wil onder andere eventuele verspilling kunnen aanpakken en de wijkverpleging aanmoedigen haar voordeel te doen met vernieuwende werkwijzen en middelen. Bovendien moet verantwoordelijk minister Hugo de Jonge nog met de sector gaan onderhandelen en wil Rutte hem daarbij ruimte laten. De oppositie stemde met die kanttekeningen in.

Fel protest
De oppositie was in het geweer gekomen omdat wijkverpleegkundigen een bezuiniging te wachten leek te staan. De gezondheidszorg moet van het kabinet 1,9 miljard euro besparen op de miljarden die de zorg de komende jaren duurder wordt. Als het kabinet van alle geledingen binnen de zorg evenveel zou vragen, had de wijkverpleging daarvan zo’n 100 miljoen moeten opbrengen. De oppositie protesteerde fel en stelde dat de wijkverpleging het al nauwelijks kan bolwerken.
De oppositie maakte daarop van haar wens om de wijkverpleging te ontzien een test voor premier Mark Rutte. Als het hem menens is met zijn uitnodiging aan de oppositie om samen te werken, dan moest hij dat nu maar eens laten zien, stelde onder meer PvdA-leider Lodewijk Asscher. Asscher is ongelooflijk blij met de instemming van het kabinet. Hij spreekt van “een eerste bres in de plannen van de regering” dankzij de steun van de samenleving en de verenigde oppositie. Hij heeft goede hoop dat er ook over andere zaken met het kabinet te praten valt.

Bron: ANP

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief