Skip to content

Rekruteren Wajongers voor sekswerk ’foute boel’

Jonge arbeidsgehandicapten blijken via internet gerekruteerd te worden voor sekswerk. Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zegt machteloos te staan, maar een deel van de Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee.

De SP en de PvdA trokken onlangs bij de staatssecretaris aan de bel nadat ze in ieder geval één website hadden gevonden die zich specifiek op de zogenoemde Wajongers richt om via de telefoon of de webcam sekswerk te verrichten. Op de site wordt onder meer uitgebreid uitgelegd hoeveel een arbeidsgehandicapte hiermee mag verdienen boven op de uitkering en hoe dit in zijn werk gaat.

Foute boel
„Foute boel”, vindt PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. „Het gaat hier om een kwetsbare groep die de overheid moet beschermen.” Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk vindt dat de site „misbruik maakt van gehandicapte en zwakbegaafde mensen”. Staatssecretaris Van Ark geeft toe dat het ’verleiden’ van deze groep om sekswerk te verrichten in haar ogen ’schuurt’, aangezien meer dan driekwart van de Wajongers juist vanwege een ontwikkelstoornis of een psychiatrisch ziektebeeld een uitkering krijgt. Toch ziet ze hiervoor geen ’harde juridische belemmeringen’. Het ministerie van Sociale Zaken heeft de beheerder van de site, een Hengelose ondernemer, nog wel gevraagd ermee te stoppen, maar die vindt desgevraagd de ophef overtrokken omdat de Wajongers volgens hem goed voorgelicht worden en niemand gedwongen wordt.

Slecht
Behalve SP en PvdA zit de kwestie echter ook CDA en GroenLinks niet lekker. CDA-Kamerlid René Peters noemt de praktijken ’gewoon slecht’ en roept de staatssecretaris op alsnog te kijken hoe er een einde aan kan worden gemaakt. Ook GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman vindt dat de Wajongers in bescherming moeten worden genomen. „De kous is hiermee niet af”, aldus Voortman.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief