Skip to content
Kind Met Autisme

Primeur in Vlaanderen: toerisme voor autisme

Structuur en voorspelbaarheid: daar hebben kinderen en volwassenen met autismespectrumstoornis (ASS) is noodzakelijk tijdens een daguitstap of vakantie. De nieuwe stappenplannen op www.toerismevoorautisme.be garanderen een stressvrij én plezant bezoek aan 20 toeristische attracties bij onze zuiderburen in de provincie Antwerpen. Vanuit Breda zijn deze uitstapjes prima te doen.

Te veel zintuiglijke prikkels, onverwachte situaties en onduidelijke verwachtingen: bij kinderen en volwassenen met ASS veroorzaakt een daguitstap of vakantie vaak veel stress. Een goede voorbereiding en begeleiding ter plaatse zorgen voor de nodige houvast en rust. Op initiatief van Toerisme Provincie Antwerpen lieten 20 attracties zich screenen door een experte. Hun frontofficemedewerkers volgden bovendien een opleidingssessie rond autismevriendelijk gedrag.

Concreet stappenplan
Sien Depoortere, master in de klinische psychologie aan de UGent, bezocht de 20 attracties en analyseerde telkens de mogelijkheden en valkuilen voor bezoekers met autisme. De stappenplannen op www.toerismevoorautisme.be vertellen in detail wat je tijdens je bezoek kan verwachten en wat er van jou verwacht wordt. Dat gebeurt aan de hand van kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen. Elk plan zoomt in op de heen-en terugreis, de activiteiten en de praktische info over o.a. sanitair, catering of souvenirs. De stappenplannen vormen een handige hulp voor, tijdens en na je trip. Niet alleen voor de bezoekers maar ook voor hun familie of begeleiders. Feedback van gebruikers zal de plannen in de toekomst verder helpen verfijnen.

Socialer én warmer toerisme
Toerisme Provincie Antwerpen organiseerde ook een opleidingssessie ‘Hoe omgaan met mensen met ASS?’ voor de medewerkers van de deelnemende attracties. Nuttige achtergrondinfo, persoonlijke getuigenissen en een inleefmoment bereiden hen voor om bezoekers met autisme te ontvangen. ‘Toerisme voor autisme’ is al het derde initiatief rond sociaal toerisme van Toerisme Provincie Antwerpen. Een bewust engagement, onderstreept gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes : “Sociaal toerisme betekent drempels wegwerken: fysiek, sociocultureel, financieel of – zoals in dit project – mentaal. Het doel van ‘Toerisme voor autisme’ is dubbel. Enerzijds willen we de vakantieparticipatie in onze provincie verhogen. Daarnaast stimuleren we onze vakantiemakers om elke bezoeker een welkom-op-maat te bieden.

Je downloadt het stappenplan van bovenstaande attracties op www.toerismevoorautisme.be.
Opmerkingen of suggesties na je bezoek? Mail je feedback naar info@toerismevoorautisme.be.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief