Minister Hugo De Jonge

Pgb-systeem moet op de schop

Het persoonsgebonden budget (pgb) in de zorg moet voortaan uitsluitend worden verstrekt aan hulpbehoevenden die er bewust voor kiezen. Zij moeten bovendien in staat zijn hun zorg zelf te regelen, of een partner of ouder hebben die dat kan. Alleen zo is het pgb toekomstbestendig en kan het zijn fraudegevoelige imago van zich afschudden.

Dat zegt directeur Aline Molenaar van Per Saldo, de belangenvereniging van de 120 duizend pgb-houders, in de aanloop naar de behandeling van de zorgbegroting morgen in de Tweede Kamer. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) laat onderzoek doen naar de pgb-houders. Voor veel mensen is het pgb een uitkomst, onderstreept Molenaar, maar het is niet voor iedereen de beste oplossing. Sommige aanvragers willen liever zorg in natura krijgen. Ze voelen zich gedwongen een pgb aan te vragen omdat een zorgverlener dat verwacht of omdat de gemeente niet de benodigde zorg blijkt te hebben ingekocht.

Zelf zorg inkopen
Met het pgb kunnen thuiswonende mensen met een functiebeperking  zelf hun zorg inkopen – bijvoorbeeld bij zzp’ers. Het is in 1995 ingevoerd om deze patiënten meer vrijheid te geven, zodat ze minder afhankelijk zijn van weinig flexibele grote zorgorganisaties. Er zijn inmiddels 120 duizend budgethouders, die samen voor 3 miljard euro per jaar besteden. Volgens de Sociale Verzekeringsbank voeren ruim 70 procent van de pgb-budgethouders niet zelf de administratie. Bij ruim de helft daarvan doet een ouder of een partner dat. Ongeveer 30 procent van de budgethouders hebben een andere vertegenwoordiger. De Nederlandse Zorgautoriteit constateerde onlangs dat fraude met het pgb erg gemakkelijk is: ‘Onwelwillende partijen kunnen zonder noemenswaardige inspanningen als zorgaanbieder de markt betreden’, ook na een faillissement, strafrechtelijke vervolging of andere problemen.

Gevaar op de loer
Een deel van de pgb-houders is volgens Molenaar niet in staat de eigen zorg te regelen. ‘Mensen voor wie het te ingewikkeld is, zijn kwetsbaar. Dan zegt een zorgaanbieder: ik doe het allemaal wel, en ligt het gevaar op de loer dat deze minder zorg biedt dan gedeclareerd wordt. Sommige mensen weten niet eens dat ze een pgb hebben.’ Per Saldo wil dat strenger wordt opgetreden tegen malafide zorgaanbieders.  Minister De Jonge erkent dat een pgb-houder in staat moet zijn de regie te voeren, of het aan een partner of ouder over te laten. ‘In de praktijk blijkt dat soms lastig.’ De Jonge laat nu onderzoeken in hoeverre de budgethouders in staat zijn hun eigen zorg te regelen en door wie ze anders worden vertegenwoordigd. Begin 2018 zal hij bekijken of het systeem moet veranderen.

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *