Thuiszorg

‘Patiënt heeft last van tekort aan zorgpersoneel’

Patiënten en hun naasten hebben last van het tekort aan personeel in de zorg. Ze moeten te lang wachten, krijgen de verkeerde zorg of ontvangen niet de zorg die ze zouden willen krijgen. Dit zeggen vier op de tien deelnemers aan een onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland.

Deelnemers ervaren vooral personeelstekorten in ziekenhuizen, verpleeghuizen en de verpleging en verzorging thuis. Met name in de zorg voor mensen die in instellingen wonen en in de zorg aan huis worden deze tekorten als ‘erg’ ervaren. De ziekenhuiszorg en huisartsenzorg scoren eveneens hoog.

Lang wachten
Meer dan de helft van de deelnemers ervaart in het ziekenhuis een langere wachttijd als gevolg van de tekorten. In verpleeghuizen en andere instellingen merkt 40 procent van de deelnemers dat ze “heel lang” moeten wachten voordat ze zorg krijgen. Dit geldt voor 35 procent van de mensen die zorg thuis krijgen. Verder klagen patiënten over gebrek aan aandacht en onvoldoende emotionele steun. Ook onzorgvuldige, gehaaste en slechte kwaliteit van zorg met soms fouten tot gevolg, wordt in verband gebracht met het tekort aan personeel.

Zoek nieuwe mensen
Volgens de Patiëntenfederatie is een oplossing voor het personeelstekort “meer dan geld investeren in het zoeken en aannemen van nieuwe mensen”. “Er moet ook gekeken worden naar hoe de zorg en extra personeel bij kan dragen aan de kwaliteit van leven van de mensen. Dat de mensen niet alleen medische zorg krijgen, maar ook de aandacht en emotionele steun die ze missen.” Hiertoe is het volgens de organisatie belangrijk dat zorgverleners met patiënten in gesprek gaan over wat ze belangrijk vinden en welke zorg en ondersteuning in hun ogen nodig is.

Tekort
Om de personeelstekorten aan te pakken zouden werkgevers in de zorg de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden moeten verbeteren, stellen de onderzoekers. Ook de roosters zouden volgens Berenschot beter moeten aansluiten op de wensen van medewerkers. De onderzoekers adviseren daarbij om de administratieve rompslomp te verminderen en stagemogelijkheden uit te breiden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *