Skip to content
Bord Parkeerautomaat

‘Parkeertarieven ziekenhuizen lopen de spuigaten uit’

Nederlandse ziekenhuizen moeten hun parkeertarieven drastisch verlagen. Die zijn nu vaak onnodig hoog, vindt Patiëntenfederatie Nederland. SP en PvdA eisen dat de minister ingrijpt en grenzen stelt.

Het is voor veel mensen een flinke ergernis.  De parkeertarieven van veel Nederlandse ziekenhuizen zijn vaak torenhoog. Koplopers zijn Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het VU Medisch Centrum, beide in Amsterdam. Patiënten en bezoekers betalen er voor een uurtje parkeren respectievelijk 4 euro en 3,53 euro.

Melkkoe
,,Parkeren mag niet worden gebruikt als melkkoe”, zegt Thom Meens van de Patiëntenfederatie Nederland. ,,Vergeet niet; mensen gaan niet voor hun lol naar een ziekenhuis. Het is noodgedwongen, omdat ze ziek zijn of een familielid bezoeken.” Volgens SP-Kamerlid Nine Kooiman lopen de parkeertarieven ‘de spuigaten uit’. Samen met Sharon Dijksma van de PvdA stelde ze recent schriftelijke vragen aan minister Bruno Bruins. Kooiman wil dat de minister ingrijpt. ,,Het liefst willen we dat het gratis is, maar het zou al heel erg helpen als het een betaalbaar, maximum bedrag per dag en per uur wordt. Niet meer dan een onkostenvergoeding voor het beheer van de parkeerplaats.”

Geheimzinnig
Ziekenhuizen ontkennen dat ze de parkeerplaats als melkkoe gebruiken. Toch zijn de jaarlijkse parkeeropbrengsten van ziekenhuizen een goed bewaard geheim. Ziekenhuizen doen er geheimzinnig over en willen er publiekelijk niets over kwijt. ,,Daar doen we geen uitspraken over”, reageert Annerieke Bobbink van Isala in Zwolle en Meppel. Wat ze wel kwijt wil: ,,Het onderhoud van onze garage en parkeerplaatsen nou eenmaal geld.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief