Skip to content
Gehandicapt Kind Met Ouder

Ouders van meervoudig gehandicapte kinderen zitten met dubbele kosten

De vereniging EMB Nederland (voorheen BOSK) protesteert tegen een nieuwe maatregel die ingevoerd is door minister Hugo de Jonge. Bij de begeleiding geldt dat voortaan 1 begeleider werkt met 3 kinderen. Dat was voorheen 1 op 5 kinderen. Hierdoor nemen de kosten voor de ouders toe.  Dit heeft gevolgen voor de ouders van ernstig meervoudig beperkte kinderen die een Kinderdagcentrum (KDC) of een Orthopedisch Dagcentrumverblijf (ODC) bezoeken. Laten ze in een brief aan het ministerie weten.

De vereniging vindt het een goede maatregel omdat het de werkdruk verminderd en omdat er meer aandacht is voor het kind. Maar bij de invoering van deze nieuwe maatregel betekent het ook dat ouders meer moeten gaan betalen vanuit het Zorg Zwaarte Pakket.

Veel duurder
Voorheen waren ouders 30 tot 40 procent van hun zorgbudget kwijt aan de kosten voor het Kinderdagcentrum of Orthopedisch Dagcentrum. Nu is dat gemiddeld 80 procent van het budget. De vereniging geeft aan dat er daardoor onvoldoende budget overblijft voor de zorg in huis. De zorgaanbieders voeren de nieuwe regels met terugwerkende kracht in vanaf 1 januari 2019.

Protest.
De vereniging geeft aan dat ouders overvallen worden door de maatregelen en dat zij in de problemen komen met afspraken die gemaakt zijn met onder andere zorgverleners voor het verlenen van zorg thuis. Volgens de vereniging zijn er tal van andere manieren om deze kosten te financieren. Vereniging EMB Nederland stelt in de brief voor dat zorgaanbieders meer zorg aanvragen, zodat het besteedbare budget voor de zorg thuis onveranderd blijft.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief