Van 't Laar

Oud-rechter helpt Brabanders met WMO-problemen

Bert van ’t Laar, oud-rechter uit Halsteren helpt in heel Brabant mensen met WMO-kwesties. De meeste zaken draaien om huishoudelijke hulp vertelde hij onlangs in dagblad BNdeStem.

Officieel is Bert van ’t Laar (72) uit Halsteren sinds mei 2015 met pensioen. Daarvan is echter weinig te merken. Sinds de oud-bestuursrechter zich per diezelfde datum heeft verbonden aan de Katholieke Bond voor Ouderen (KBO) Brabant, als juridisch medewerker op het gebied van WMO-zaken, heeft hij meer dan 200 aanvragen of bezwaarschriften geschreven aan 33 gemeenten.

Expert
Hij kan zich inmiddels een expert noemen op het gebied van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Of het nu gaat om woningaanpassingen (zoals een traplift of inloopdouche), individuele of groepsbegeleiding voor beginnend dementerenden, scootmobiels of om vervoer en kilometervergoedingen. Van ’t Laar heeft heel veel mensen in de provincie Noord-Brabant, die moeite hebben met de hoeveelheid hulp of geld die ze van hun gemeente krijgen, juridisch bijgestaan.

Kostenloos
,,Iedereen die zich bij de KBO daarvoor aanmeldt, wordt kostenloos geholpen. Mijn kosten voor de procesgang worden vergoed, doordat de gemeente wordt veroordeeld tot het betalen van de proceskosten. Verlies ik, dan krijg ik niets. It’s all in the game. Tot tot nu toe heb ik bijna geen enkele zaak verloren. Slechts in een zaak, van de ongeveer veertig zaken die bij de rechtbank zijn voorgekomen, loopt er hoger beroep.” Aldus Van’t Laar.

Huishoudelijke hulp
De bulk van zijn zaken draait om huishoudelijke hulp. Doordat er in 2015 een fikse bezuiniging vanuit het Rijk is opgelegd, hebben veel gemeenten het bestaande systeem omgegooid. Waar eerst het aantal uur hulp waarop iemand recht heeft werd aangegeven, geldt nu het criterium ‘schoon en leefbaar’. De thuiszorgorganisatie bepaalt per cliënt in hoeveel uur zijn of haar onderkomen wordt gekuist. Toen is de ellende volgens Van ’t Laar begonnen.

Misleidend
Een terminologie die volgens Van ’t Laar misleidend is. Want waar mensen in de oude situatie bijvoorbeeld vier uur hulp krijgen, zijn dat er nu nog twee. En in die tijd moet hetzelfde gebeuren. ,,Als ze gewoon hadden gezegd dat het om een bezuiniging ging, dan had je dat kunnen uitleggen. Nu voelen mensen zich misleid. Er zijn heel veel mensen die niet krijgen waarop ze aanspraak denken te maken.”
Ook het feit dat nu de thuishulporganisatie bepaalt op hoeveel uur hulp iemand recht heeft, is volgens hem niet juist. ,,De verkeerde instantie geeft de indicatie af. Dit is een taak van de gemeente.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *