Skip to content
Wim Brussen Achter Piano

Oprichter van Jostiband Wim Brussen overleden

Wim Brussen, oprichter van de Jostiband, is  op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Brussen richtte in 1966 het orkest op.  Hij werkte bij zorgcomplex de Hooge Burch in Zwammerdam. ,,In die tijd werd van je verwacht dat je ook in je vrije tijd iets deed met de bewoners”, vertelt de huidige orkestleider Lyan Verburg. ,,Wim was techneut en werkte bij de technische dienst. Hij besloot muziek te maken met de cliënten en werd toen nog door veel mensen voor gek verklaard. Daar heeft hij zich niks van aangetrokken. Hij had wat met deze mensen en heeft het lef gehad daar iets mee te doen.”In 2006, toen het orkest voor mensen met een verstandelijke beperking veertig jaar bestond, nam Brussen afscheid van de Jostiband. De laatste jaren droeg hij geleidelijk aan het stokje over aan Lyan Verburg. Hij had al langer gezondheidsklachten en was meerdere keren een langere periode afwezig.

Geen grenzen
Het motto van mijn vader was ‘Muziek kent geen grenzen’ , dat is ook de tekst boven zijn overlijdenskaart’’, zegt zijn dochter Leontien Brussen. ,,Mijn vader was zijn tijd ver vooruit. We hebben het over 1966; het oprichtingsjaar van de Jostiband. Dat was een hele andere tijd. Een tijd waarin mensen met een handicap nog werden weggehouden. Mijn vader was in staat de mens te zien en niet de handicap, dat was heel erg vooruitstrevend. Deze mensen hebben ook kwaliteiten en talenten, vond hij. Samen met de onmiddels ook overleden Ben Rietveld heeft mijn vader 25 jaar lang leiding gegeven aan het orkest. Wat kunnen ze wel? Die vraag was voor hen het uitgangspunt.’’
Voor zijn inzet voor de Jostiband ontving Brussen een koninklijke onderscheiding en een erepenning van de gemeente Alphen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief