Skip to content
Verstandelijk Gehandicapten Doen Fitness

Onderzoek naar leefstijl mensen met een verstandelijke beperking

Dr. Aly Waninge, lector Hanzehogeschool Groningen, heeft samen met negen zorgorganisaties onderzoek gedaan naar de leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking. De resultaten van het onderzoek zijn onlangs gepubliceerd.

Zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking nemen sinds een aantal jaren al maatregelen om een gezonde leefstijl, voldoende bewegen en gezonde voeding te ondersteunen en te verbeteren bij hun cliënten. Desondanks blijft het moeilijk om dit consequent in de dagelijkse zorg in te voeren. Het gepubliceerde onderzoek kan hieraan bijdragen door een checklist, waar de maatregelen door de zorgorganisatie aan getoetst kunnen worden. En hiermee is de visie op gezonde leefstijl van mensen met een verstandelijke beperking van de Hanzehogeschool wetenschappelijk onderbouwd.

Theoretische onderbouwing
Volgens het onderzoek kunnen zorgorganisaties hun leefstijlaanpak verbeteren door nadrukkelijk gebruik te maken van een theoretische onderbouwing van de in te zetten maatregelen. Ook, door naast cliënten en professionals, de sociale omgeving en overige externe omgeving meer te betrekken. Daarbij zou het goed zijn als er een organisatie breed gedragen leefstijlbeleid vastgelegd wordt. Men gaat nu met de zorgorganisaties werken aan het verbeteren van de leefstijlaanpak.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief