Skip to content
Trein

NS start proef begeleiding blinden en slechtzienden

NS is deze week een proef gestart op drie drukke stations, Utrecht, Den Haag en Zwolle, met het begeleiden van blinden en slechtzienden van trein naar bus, tram en metro. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Oogvereniging en het ministerie.

„Het is onze taak om alle reizigers, ook degenen met een beperking, op een gelijkwaardige manier te laten reizen. Zo is de belijning op orde gebracht. Wie extra fysieke hulp nodig heeft, kan hulp op stations inroepen. Die breiden we nu op bestelling uit tot buiten de stationshal, naar de haltes van bus, tram, metro en taxi”, zegt NS-topman Roger van Boxtel.

Uitbreiding blindenservice.
Eind dit jaar wordt de proef volgens hem geëvalueerd. Als die slaagt, wil NS de blindenservice stapsgewijs uitbreiden naar andere grotere stations en bijvoorbeeld tijdens verbouwingen. Daarvoor worden tientallen medewerkers vrijgemaakt.

Zelfstandig op pad.
Volgens Ingeborg van der Pijl van de Oogvereniging is de nood hoog. „Het aantal mensen met een visuele beperking neemt door de vergrijzing snel toe. Het zijn er nu zo’n 300.000 in Nederland. Die zijn afhankelijk van het openbaar vervoer, omdat autorijden en fietsen niet mogelijk is. De behoefte aan assistentie is groot, vooral op onbekend terrein.”

Blij met iniatief
Zij zegt heel blij te zijn met het initiatief van NS. „Op ons verzoek is dat verder in gang gezet. We roepen andere vervoerders met klem op ook actief mee te doen, zodat blinden en slechtzienden beter van deur tot deur geassisteerd kunnen worden op hun ov-reis. Het is voor hen uitermate belangrijk om zelfstandig op pad te gaan”, aldus Van der Pijl.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief