Skip to content
Afbeelding Earfy

Nieuwe App maakt live ondertitels

Met Earfy, een nieuwe app die speciaal is ontwikkeld als dagelijks hulpmiddel voor doven en slechthorenden, kan je thuis, op school op het werk of in spontane situaties direct communiceren. De app zet de spraak in realtime om in tekst op je smartphone of tablet.

De ontwikkeling van Earfy ontstond zo’n drie jaar geleden als een hobby toen een vriend van de oprichters zijn gehoor stelstelmatig begon te verliezen. ‘We hadden het idee dat er behalve de klassieke hulpmiddelen als hoortoestellen en tolken gebarentaal weinig andere hulpmiddelen voor doven en slechthorenden waren. We geloofden erin dat een “ondertitelings-app” zijn leven comfortabeler kon maken’, zegt mede-oprichter Evert Martens.

De spreker speelt een grote rol in kwaliteit.
De kwaliteit en de accuraatheid van de ondertiteling is afhankelijk van een aantal factoren. Om te beginnen heeft de spreker een grote invloed.  Als de spreker duidelijk articuleert en alle woorden goed uitspreekt kan een accuraatheid van 95% worden behaald. Daarnaast zijn ook de kwaliteit van de tablet, de afstand tot de microfoon, de internetverbinding, de akoestiek en omgevingsgeluiden van belang. In de praktijk kan je als dove of slechthorende gebruiker weinig invloed uitoefenen op de accuraatheid van de resultaten, het is vooral de spreker die de kwaliteit van de ondertiteling bepaalt.

Direct communiceren: nooit meer vervelende situaties.
‘Earfy is geoptimaliseerd voor gebruik thuis, op school en op het werk’, legt Martens uit. ‘Maar doven en slechthorenden kunnen de app gebruiken in allerhande situaties. Wij hebben de app getest in vergaderingen, in thuissituaties, in een restaurant, in de winkel, bij de dokter, etc. Je kunt de app altijd bij je hebben en direct inschakelen om te communiceren. Zo worden vervelende situaties vermeden!’

De Earfy-app kan je downloaden in de Appstore of Google Play. Het gebruik van de Earfy kost €4,79 euro per maand. Kijk voor meer informatie op de website van Earfy.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief