Skip to content
Hawking

Natuurkundige Stephen Hawking overleden

De afgelopen nacht overleden Stephen Hawking was zonder twijfel de beroemdste wetenschapper van onze tijd. Hij was daarmee de ‘opvolger’ van Albert Einstein, die – toeval of niet – op 14 maart werd geboren.

Sinds Einstein was er niemand die meer met mathematische natuurkunde en de werking van het heelal werd geassocieerd dan de Brit. In tegenstelling tot zijn illustere voorganger won hij weliswaar nooit een Nobelprijs, maar dat zat zijn bekendheid niet in de weg.

Populair
Hawking (76) heeft veel gedaan voor de popularisatie van de wetenschap. Hij heeft een aantal boeken geschreven voor algemeen publiek, waarvan miljoenen zijn verkocht. Daarmee heeft hij de wetenschap heel veel goed gedaan. Ook zijn veelvuldige verschijningen in de media droegen daaraan bij. Hawking beperkte zijn optredens niet alleen tot serieuze praatprogramma’s en documentaires, maar kwam ook opdraven in comedyseries en werd zelfs vereeuwigd als Simpsons-figuur.
Hawking was voor mensen met een handicap een rolmodel. Hij kreeg al jong ALS maar dat weerhield hem er niet van door te gaan met zijn wetenschappelijk werk. Ook nadat hij zijn spraakvermogen verloor bleef hij gewoon actief. Hij schreef veel over zijn werk en met behulp van een spraakcomputer gaf hij lezingen. In 2014 was hij voor het laatst in Nederland. Hij gaf een lezing aan de universiteit van Utrecht. Toen bleek nog maar eens hoe populair hij was. Binnen twee minuten waren alle 1400 kaarten uitverkocht.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief