Onderzoeksbureau ioresearch zocht voor 58 gemeenten uit hoe de toegang, kwaliteit en effecten van Wmo-ondersteuning is ervaren door cliënten.
Het bureau trok twee belangrijke conclusies. Gebruik het netwerk van de cliënt bij het keukentafelgesprek. Dit heeft een positief effect op het gesprek zelf én de mate waarin een passende oplossing voor de hulpvraag wordt gevonden. Cliënten die het gesprek alleen voerden waren vaker ontevreden over het verloop van het gesprek en de gekozen oplossing.
Passend
Een cliënt die wordt bijgestaan krijgt ook vaker betere hulp. Een naaste kan in een dergelijk gesprek de rol van ‘extra setje oren’ op zich nemen. Waarschijnlijk voelt een cliënt zich hierdoor beter op zijn of haar gemak .
Integrale dienstverlening
Mensen die moeilijk kunnen rondkomen vinden moeilijker ondersteuning. Zij weten minder vaak waar ze terecht kunnen met hun vraag. Ook voelen ze zich minder serieus genomen en vinden dat ze minder snel worden geholpen.
Verwijzen
Het advies van de onderzoekers is: Focus bij hen op een integrale dienstverlening. Betrek naasten bij het keukentafelgesprek. Door deze groep tijdens gesprekken ook te verwijzen naar andere vormen van ondersteuning wordt een deel van de drempel wellicht weggenomen.
Nieuwe client
Ook een nieuwe cliënt’ vind de weg naar ondersteuning moeilijker. Het gaat om relatief jonge mensen die een zwaardere vorm van ondersteuning nodig hebben. Het gaat hierbij om zoals een vorm van begeleiding, een logeervoorziening of beschermd wonen.
Dit bericht heeft 0 reacties