Al jaren op rij is het aantal dodelijke ongelukken met een scootmobiel erg hoog. Hoewel dat tot nu toe vooral werd geweten aan de hoge leeftijd van de bestuurders, zijn er volgens deskundigen aanwijzingen dat dit ook aan het remsysteem kan liggen, aldus Kassa, het consumentenprogramma van de VARA/BNN.
De meeste scootmobielen hebben een combinatie van rem- en gassysteem dat lijkt op dat van de stint. Om te remmen, moet de gashendel aan het stuur worden losgelaten. Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is dat een levensgevaarlijke techniek, omdat mensen in een panieksituatie terugvallen op hun onbewuste reflexen en het stuur gaan vasthouden in plaats van los te laten. Dit remsysteem dat niet anticipeert op de menselijke reflexen kan een verklaring zijn, aldus Tertoolen, voor het grote aantal ongelukken met scootmobielen.
Meer doden
Per 100.000 gebruikers vallen er bij de scootmobiel gemiddeld 15-22 keer meer doden dan met de fiets. En 4,5 tot 7 keer zoveel doden als met de auto. Bovendien loopt het aantal slachtoffers op. In 2010 vielen er 19 doden, in 2013 waren dat er 32 en in 2016 nog zes meer, namelijk 38. Ook het aantal mensen dat op de spoedeisende hulp terechtkwam steeg sterk: in 2010 waren dat er nog 1000, in 2013 al 1300 en in 2016 maar liefst 1600.
Weinig onderzoek.
Tot nu toe werd dat grote aantal vooral geweten aan de hoge leeftijd van de gebruikers. Maar echt onderzoek is daar nog niet naar gedaan. Het televisieprogramma Kassa gaat daarom onderzoeker Peter Coppes vragen om een technisch onderzoek te doen naar het ontwerp, de assemblage en technische functionaliteit van de meest gebruikte scootmobielen. Hij deed eerder ook al onderzoek naar de stint. De uitslag van zijn onderzoek zal in november in het programma besproken worden.
Na vier jaar scootmobielbereider heb ik die ingeleverd bij de gemeente. Naast de rem/rijdproblemen bestaat het probleem van de scootmobiel met drie wielen. Je ziet te laat een obstakel. Je rijdt er te dicht langs en knalt dan met een achterwiel op het obstakel. Kantelen is dan snel gebeurd. Dat is overigens een combinatie van snelheid en hoogte van obstakel. Een vierwiels scootmobiel is aanzienlijk veiliger.
Is er een reden dat u een 3 wielige scootmobiel bereed in plaats van een met 4 wielen ? Mijn eerste vragen zijn of er goed geleerd is op het scootmobiel te rijden en daarnaast hoe het komt dat een obstakel te laat wordt gezien? Is de snelheid dan te hoog of zijn er andere problemen? Het is naar mijn idee goed dat er onderzoek naar de veiligheid wordt gedaan. Vóór alles staat veiligheid bovenaan.