Het ministerie van VWS heeft plannen bekend gemaakt voor de invoering van een abonnementstarief in de Wmo (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Veel mensen die zorg en ondersteuning gebruiken die onder de Wmo valt, gaan er door het abonnement enorm op vooruit. In sommige gevallen scheelt het enkele honderden euro’s per maand.
Hierdoor zal iedereen maandelijks een vast bedrag aan eigen bijdrage betalen voor het gebruik van maatwerkvoorzieningen, ongeacht de hoeveelheid zorg en ondersteuning die wordt gebruikt en ongeacht inkomen. Dat maandelijkse bedrag zal in 2019 €17,65 zijn. Het gaat om een tijdelijke maatregel die geldt als opmaat naar een wetswijziging (Wmo), die op z’n vroegst in 2020 is doorgevoerd.
Vooral voordeel middeninkomens
Het Wmo-abonnement zal vooral voor de middeninkomensgroepen veel uitmaken. Bij hoog zorggebruik konden zij met enorme kosten te maken krijgen. In veel gemeenten werden lage inkomensgroepen al gecompenseerd, maar vielen middeninkomens net buiten de boot. Bovendien worden de eigen bijdragen er een stuk duidelijker door. Je weet als zorggebruiker waar je aan toe bent, zonder verassingen achteraf door ingewikkelde berekeningen. Gemeenten houden ook in het nieuwe voorstel de mogelijkheid de laagste inkomensgroepen niets aan eigen bijdragen te laten betalen. Voor meerpersoonshuishoudens met een eenverdiener onder de AOW-leeftijd die nu zijn vrijgesteld van eigen bijdragen, blijft de situatie ook onveranderd.
Abonnementstarief omzeilen
De nieuwe regeling mag niet leiden tot een verschuiving van maatwerk naar algemene voorzieningen. Maatwerk valt onder het abonnement, algemene voorzieningen niet. Door zorg en ondersteuning als algemene voorziening aan te bieden, kunnen gemeenten het abonnementssysteem omzeilen. Dat kan worden voorkomen als begeleiding, dagbesteding en respijtzorg altijd onder het abonnementstarief vallen. Of een gemeente ze nu aanbiedt als maatwerk of als algemene voorziening.
Dit bericht heeft 0 reacties