Skip to content
Minister Bruins

Minister wil snel verlichting regeldruk zien

Minister Bruno Bruins van Medische Zorg wil niet tot 1 juli wachten op de resultaten van de schrapsessies die actiecomité Het Roer Moet Om en de organisatie van zorgprofessionals VvAA zijn gestart om de bureaucratische lastendruk in de zorg te verminderen. Als het Bruins ligt komen de initiatiefnemers voor 1 maart al met concrete voorstellen.

“Dat hoeft niet met een rapport, maar kan in een gesprek met een kop koffie”, aldus Bruins, die in Utrecht het startschot gaf voor de eerste schrapsessie, waar zo’n tweehonderd professionals op af waren gekomen. Bruins schaarde zich in Utrecht vierkant achter het ontregel-initiatief. “Geef aan waar u tegen aan loopt en waar ik zaken vlot kan trekken. Mijn deur staat voor u open. Zonder u is de zorg nergens. We zijn het allemaal over één ding eens; u bent te veel tijd kwijt aan de papierberg. Dat gaat ten koste van de lol in het werk en de aandacht voor patiënten. En het is natuurlijk ook een vorm van verspilling van tijd, mensen en geld. Dat moet anders. Maar papier is niet alleen geduldig, maar ook hardnekkig.”

Stappenplan
Om resultaat te boeken hebben de initiatiefnemers van de bijeenkomst in Utrecht een ‘schrap- en verbeterplan van (Ont)Regel de Zorg’ opgesteld dat vijf stappen telt. Stap 1 is de tijdsbesteding aan administratie te halveren. Met het oog hierop zou iedere regel op noodzaak, werking en doelmatigheid beoordeeld moeten worden. Lopende kwaliteits- en registratieprocessen zouden in de ijskast moeten tot via deze methodiek gevalideerd zijn. Om ruimte te geven zouden toezichthouders, overheid en financiers zorgverleners en zorginstellingen moeten ontheffen van de continue druk te voldoen aan wet- en regelgeving. Tot slot moeten er per beroepsgroep afspraken worden vastgelegd in zorgakkoorden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief