Skip to content
Mantelzorger

Minder vrijwilligers bieden hulp

Het percentage vrijwilligers dat zich inzet voor buren, bejaarden en mensen met een functiebeperking is de laatste drie jaar gedaald van 15 naar 11 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau wat maandag verscheen.

Wellicht wijst deze daling op een geleidelijke overbelasting van mantelzorgers, aldus het SCP, dat erop wijst dat er juist op de zelfredzaamheid van bejaarden en andere groepen een groter beroep wordt gedaan.

Meekomen moeilijk
Meekomen met een snel veranderende samenleving is niet voor iedereen weggelegd, waarschuwt het SCP. Wie in de voorhoede zat en wie tussen de achterblijvers belandde, wordt minder dan vroeger bepaald door het wel of niet hebben van economisch kapitaal en het opleidingsniveau. Veel draait ook om intelligentie, leer- en innovatievermogen, creativiteit en flexibiliteit. Wie niet meekan, moet terugvallen op zijn sociaal netwerk, maar daar zitten grenzen aan. Het rapport: „Overbelaste mantelzorgers, familieleden of vrienden willen echt wel bijspringen, maar haken af als het om langdurende of intensieve ondersteuning blijkt te gaan.”

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief