Skip to content
Stemmen Verstandelijk Gehandicapten

Mensen met beperking moeten kunnen stemmen als ieder ander

Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart wordt het Meldpunt Onbeperkt Stemmen geopend. Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking kunnen hier problemen melden die zij ondervinden bij het stemmen.

Volgens het College voor de Rechten van de Mens zijn stembureaus vaak niet goed voorbereid op mensen met een handicap. Dit terwijl stemmen voor iedereen een grondrecht is. Zo zijn veel stemhokjes moeilijk toegankelijk voor rolstoel- of scootmobielgebruikers en kunnen slechtzienden de stembiljetten vaak niet goed lezen. Ook zijn de verkiezingsprogramma’s soms moeilijk te begrijpen voor laaggeletterden en verstandelijk beperkten.

Trainen
Volgens Quirine Eijkman, de vice-voorzitter van het College voor de Rechten van de mens, zouden er meer trainingen moeten worden gegeven aan stemlokaalmedewerkers. Volgens Eijkman weten medewerkers vaak niet dat het hun is toegestaan iemand in het stemhokje te helpen bij het invullen van een stembiljet. Ook mogen mensen met een lichamelijke beperkingen zich door een vriend of familielid laten helpen bij het stemmen.

Meld problemen
Mensen die tegen problemen aanlopen bij het stembureau, kunnen online via het meldpunt hun ervaringen delen. Het meldpunt is bedoeld om inzicht te krijgen in de knelpunten waar beperkten tijdens het stemmen mee te maken krijgen. Vorig jaar werd het meldpunt voor het eerst ingesteld tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Het College wil kijken of dezelfde problemen die een jaar geleden speelden nog steeds spelen. Destijds was een van de grootste klachten dat mensen met een verstandelijke beperking niet onder begeleiding mochten stemmen.

Niet toegestaan
Hulp in het stemhokje is nu alleen nog toegestaan bij lichamelijke beperkingen, zoals blindheid. Eijkman: “Mensen met een verstandelijke beperking mogen nog niet geholpen worden in het stemhokje. En dat vereist het Mensenrechtenverdrag wel.”
Alleen door middel van een wetswijziging is het mogelijk om verstandelijk beperkten beter te ondersteunen in het stemhokje. “Wij hopen dat mensenmet een geestelijke beperking ook gewoon kunnen stemmen, net zoals iedere Nederlander”, zegt Eijkman.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief