Skip to content
Jonge Mantelzorger

Meer oog voor jonge mantelzorgers in Breda

Ongeveer een kwart van de jongeren onder de 24 jaar groeit op in een gezin met extra zorg voor een ouder, broer of zus. Opgroeien in een zorgsituatie is van grote invloed op de ontwikkeling van een kind.

Jonge mantelzorgers doen op latere leeftijd vaker een beroep op de (geestelijke) gezondheidszorg dan andere jongeren. Daarom is oog voor jonge mantelzorgers belangrijk om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Steunpunt informele zorg Breda (StiB) slaat de handen ineen om dit voor elkaar te krijgen, samen met een aantal van haar partners in de stad.

Meer oog voor jonge mantelzorgers
Omdat jonge mantelzorgers én hun omgeving zich niet bewust zijn van hun rol en de invloed daarvan, is er vaak weinig aandacht voor deze groep. Dit kan beter. Het belangrijkste is dat jonge mantelzorgers zich erkend voelen. Ze praten meestal niet veel over hun situatie thuis. Begrip voor de situatie is hierbij belangrijk, een uitzonderingspositie creëren voor jongeren vaak niet. Het bespreekbaar maken, maakt vaak al een groot verschil.

Aanpak jonge mantelzorgers
Veel belangrijke partners in de stad, zoals CJG, Novadic-Kentron, Indigo en GGZ Breburg, Breda Gelijk, Jeugdwerk Surplus Welzijn en StiB bundelen hun krachten voor deze groep. Zo ontvangen jonge mantelzorgers de eerste aandacht en ondersteuning vanuit verschillende partijen en worden ze -indien nodig- doorverwezen voor ondersteuning op maat. Daarnaast komt er op scholen in Breda meer aandacht voor jonge mantelzorgers door speciale gastlessen voor scholieren.

Ondersteuning op maat
StiB zorgt voor ondersteuning op maat voor jonge mantelzorgers. StiB kan ouders helpen het juiste gesprek te voeren, organiseert leuke activiteiten met lotgenoten of kan een match maken met een ervaringsdeskundige. Om er zo voor te zorgen dat ook jonge mantelzorgers goed kunnen opgroeien. Voor meer informatie over ondersteuning van jonge mantelzorgers kun je terecht op www.stib-breda.nl/jongemantelzorgers of bel Saskia Wagenmakers van StiB op 076 – 750 32 00.

(bron: Stadsblad)

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Beste lezer,

    Marije Ammerlaan is inmiddels geen coördinator Jonge Mantelzorgers binnen StiB meer. Marije is nog wel werkzaam binnen StiB meer heeft een andere functie gekregen. Ik (Saskia Wagenmakers) heb het stokje van Marije Ammerlaan overgenomen. Is het mogelijk om dit aan te passen in bovenstaand nieuwsbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief