Skip to content
Rolstoeler Met Dame

Meer klachten discriminatie mensen met een handicap

Nooit eerder meldden zich zoveel gehandicapten en chronisch zieken bij het College voor de Rechten van de Mens als vorig jaar.

Dik een vijfde van de 4259 meldingen over ongelijke behandeling die het college kreeg, kwamen van mensen die zich vanwege een beperking gediscrimineerd voelen. Iemand in een rolstoel die geen hulp krijgt van de buschauffeur bij het instappen, iemand met blindengeleidehond, van wie de hond de toegang wordt geweigerd. Vijf jaar geleden kwamen er nog 242 meldingen binnen van discriminatie wegens een beperking.

VN-verdrag
Het College denkt dat de stijging vooral te maken heeft met het VN-verdrag Handicap, dat Nederland in 2016 heeft bekrachtigd. Sindsdien kunnen mensen met een beperking zich niet alleen melden als ze zich gediscrimineerd voelen in het onderwijs, op het werk of op de woningmarkt, maar ook als de toegang tot diensten en gebouwen niet deugt. Denk aan een museum dat geen ingang voor rolstoelen heeft of aan een verzekering die een chronisch zieke uitsluit.

Vaak geluisterd
Het VN-verdrag wordt gezien als een belangrijke stap op weg naar een samenleving waaraan mensen met een handicap of ziekte volwaardig kunnen deelnemen, schrijft het college bij de vandaag gepubliceerde cijfers. Toch laat het hoge aantal gehandicapten en zieken dat zich meldt zien dat er een hoop te verbeteren valt, aldus de organisatie. Mogelijk weten zij ook het klachtenloket van het college steeds beter te vinden.

Uitspraak
Iedereen die zich ongelijk behandeld voelt op grond van ras, leeftijd, handicap, geloof, geslacht of geaardheid kan aankloppen bij het College voor de Rechten van de Mens. Dat spreekt zich uit over zaken, maar neemt geen bindende besluiten. Toch wordt er volgens het college zelf vaak wel geluisterd naar het oordeel. Om een voorbeeld te geven: Artis laat voortaan hulphonden toe in een groot deel van de dierentuin.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Interessant artikel over discriminatie van de gehandicapte. Een buschauffeur die niet helpt bij het instappen van een rolstoelrijder? Ik dacht dat dat moest. In veel andere landen is dat wel zo. Zo zie je maar: niet in alles loopt Nederland voorop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief